13
helmi
2019
11

TÄHTILIIKE TIEDOTTAA

Kansalaisaloite puolueiden tasapuolisesta kohtelusta Yleisradion poliittisissa ohjelmissa

Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Väyrynen on tehnyt kansalaisaloitteen puolueiden tasapuolisesta kohtelusta Yleisradion poliittisissa ohjelmissa.

Aloitteen taustalla on Yleisradion hallintoneuvoston 4.12.2018 tekemä päätös, jolla Tähtiliike pyrittiin sulkemaan eduskuntapuolueille järjestettävien vaaliohjelmien ulkopuolelle. Väyrynen on kannellut päätöksestä Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kansalaisaloite tähtää siihen, että vastaisen varalle Yleisradiosta annetun lain 7§:ään otettaisiin uusi 1a -kohta, jonka mukaan Yleisradion vaaliohjelmissa ja muissa poliittisissa ohjelmissa eduskuntapuolueita on kohdeltava tasapuolisesti. Lakiin esitetään lisättäväksi myös säädös, jolla turvataan tasapuolisuus eduskunnan ulkopuolella olevien pienpuolueiden keskinäisessä kohtelussa.

Aloite tulee sähköisesti allekirjoitettavaksi verkko-osoitteeseen kansalaisaloite.fi.

Kansalaisaloite on kokonaisuudessaan seuraavan sisältöinen:

”Oy Yleisradio Ab on valtion kokonaan omistama ja verovaroin rahoitettu julkisoikeudellinen instituutio. Sen toiminnassa on erityisen tarkkaan noudatettava oikeusvaltion periaatteita.

Yleisradion vaaliohjelmissa puolueet on vakiintuneen käytännön mukaan jaettu eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin pienpuolueisiin.

Vuoden 2019 eduskuntavaalien lähestyessä Yleisradion hallintoneuvosto teki kuitenkin 4.12.2018 yllättäen päätöksen, jonka mukaan ”vaaliohjelmiin osallistuvat hallintoneuvoston päätöksentekohetkellä rekisteröidyt puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja tämän hetken eduskunnassa”.

Tämä päätös tehtiin tilanteessa, jossa Seitsemän tähden liike ry oli julkisuudessakin olleiden tietojen mukaan juuri tulossa merkityksi puoluerekisteriin.

Hallintoneuvoston päätöksellä yksi eduskuntapuolue suljettiin vakiintuneesta käytännöstä poiketen ja mielivaltaisin perustein niille järjestettävien vaaliohjelmien ulkopuolelle. Tähtiliikkeen muodollinen asema on täsmälleen sama kuin Sininen tulevaisuus -puolueen.

Yleisradion hallintoneuvoston päätöksellä on laajakantoinen merkitys senkin vuoksi, että osa yksityisesti rahoitetuista tiedotusvälineistä on ryhtynyt omassa toiminnassaan soveltamaan samaa rajausta.

Päätöksestä on tehty kantelu Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Vastaisen varalle on Yleisradio Oy:stä annettua lakia muutettava siten, että sen 7. pykälässä määriteltyihin julkisen palvelun tehtäviin lisätään uusi 1a -kohta, jonka mukaan Yleisradion vaaliohjelmissa ja muissa poliittisissa ohjelmissa eduskuntapuolueita on kohdeltava tasapuolisesti. Lakiin on lisättävä myös säädös, jolla turvataan tasapuolisuus eduskunnan ulkopuolella olevien pienpuolueiden keskinäisessä kohtelussa.

Edellä olevan perusteella esitämme, että ryhdytään valmistelemaan Oy Yleisradiosta annetun lain muuttamista siten, että turvataan puolueiden tasapuolinen kohtelu sen poliittisissa ohjelmissa.”