28
huhti
2018
19

Selkokielisiä uutisia

Kirjoitin eilisaamuna Uuteen Suomeen mielestäni hyvin uutisarvoisen blogin ( http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254477-raskas-ratkaisu-valoisa-tulevaisuus ), jonka uskoin herättävän vilkkaan some-keskustelun ja leviävän laajalti myös julkisiin tiedotusvälineisiin.

Jostakin syystä syntyi kuitenkin suuri hiljaisuus. Ensimmäinen kommentti blogiin ilmestyi vasta illan suussa. Aamuun mennessä kommentteja on kertynyt viisi lisää. Mediassa julkisuutta sai vain kommenttini Mikko Kärnän pyrkimyksiin estää paluuni eduskuntaan.

On siis tarpeen esittää eilisen blogini pääpunktit selkokielisinä uutisina, ja kertoa katekismuksen tapaan, kuinka ne on tulkittava.

  1. Olen ehdokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa ja kokoan rinnalleni vahvan joukkueen, jolla meillä on hyvät mahdollisuudet saada kaksi tai jopa kolme paikkaa Euroopan parlamenttiin. Sinne pyrimme muodostamaan uuden parlamenttiryhmän tavoitteitamme toteuttamaan.

Euroopan parlamentin vaaleissa Kansalaispuolue on ainoa vaihtoehto niille, jotka eivät hyväksy Euroopan unionin kehittämistä ylikansalliseksi liittovaltioksi, tulonsiirtounioniksi ja sotilasliitoksi.

Mahdollisuus päästä Euroopan parlamenttiin joko suoraan tai varapaikalta houkuttelee mukaan vahvoja ehdokkaita. Lisäkseni useampi muukin Kansalaispuolueen ehdokas voi pyrkiä myös eduskuntaan.

Liberaaliryhmään emme mene. Uuden ryhmän muodostaminen on jatkoa sille työlleni, joka johti nykyisessä parlamentissa kontaktiryhmän ”Vapaus valita” perustamiseen. Siinä on ollut mukana mm. Italian ”Viiden tähden liikkeen” ja saksalaisen Alfa-ryhmän jäseniä.

Uuden parlamenttiryhmän kautta Kansalaispuolueen toiminta nousee eurooppalaiselle tasolle.

  1. Ensi kevään vaaleissa Kansalaispuolue voi nousta myös suurimpien eduskuntapuolueiden joukkoon.

Sain presidentinvaaleissa 6.2 prosentin kannatuksen. On muistettava, että presidentinvaaleissa toteutettiin myös ”suosituin suomalainen” äänestys, jossa oli mukana vain yksi ehdokas. Muille ehdokkaille oli jaossa vain 37.4 prosenttiyksikön ääniosuus. Siitä potista sain noin kuudenneksen.

On realistista arvioida, että johdollani Kansalaispuolue voi yltää eduskunnassa runsaan kymmenen prosentin ääniosuuteen ja kilpailemaan näillä näkymin tasavertaisesti kolmannesta sijasta Vihreiden ja Keskustan kanssa. Tämä toisi Kansalaispuolueelle ainakin yhden kansanedustajan jokaisessa manner-Suomen vaalipiiristä ja kaikkiaan ainakin 20-25 eduskuntapaikkaa.

Tämä näköala antaa meille mahdollisuuden saada kaikkiin vaalipiireihin hyvät ehdokkaat, jotka hyväksyvät puolueen säännöt ja tavoitteet.

  1. Olen Kansalaispuolueen pääministeriehdokas. Voin olla ehdokkaana vain yhdessä vaalipiirissä, mutta käyn valtakunnallisen kampanjan, jolla tuen muiden ehdokkaiden vaalityötä.

En usko, että Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus voisivat onnistua yrityksessään kaapata Kansalaispuolue omaan määräysvaltaansa.  Vain ani harva toimintaan osallistuvista puolueen jäsenistä tukee heidän pyrkimyksiään.

Luotan siihen, että Suomen oikeus- ja hallintojärjestelmä turvaa yhdistyslain mukaisen jäsendemokratian toteutumisen myös Kansalaispuolueessa. Odotan, että saan lähiaikoina Etelä-Suomen aluehallintovirastolta oikeuden järjestää jäsenten ylimääräisen yleisen kokouksen, jossa järjestys puolueeseen palautetaan.

Kilpeläinen ja Kattelus pyrkivät purkamaan sen Helsingin käräjäoikeuden antaman päätöksen, jolla heidän järjestämiensä laittomien kokousten päätösten täytäntöönpano on keskeytetty. Jos he vastoin odotuksiani tässä onnistuisivat, oikeustoimet jatkuisivat, eikä Kansalaispuolueen toimintakyky palautuisi.

Tällöin joutuisin yhdessä kannattajieni kanssa etsimään jonkin muun väylän osallistua tuleviin valtiollisiin vaaleihin. Siihen olisi tarjolla erilaisia vaihtoehtoja.

Mutta tätä tuskin tarvitaan, vaan pääsen palaamaan Kansalaispuolueen johtoon.

  1. Uusimman julkisuushyökkäyksen on käynnistänyt Mikko Kärnä. Hän väittää, että minulla ei olisi oikeutta palata edustajantoimeeni, jonka hoitaminen on perustuslain 28 §:n perusteella keskeytynyt siksi ajaksi, jonka toimin Euroopan parlamentin jäsenenä. Kärnä perustaa väitteensä siihen, että paluuseen liittyvää menettelyä ei ole kirjattu eduskunnan työjärjestykseen. Uskomatonta.

Luotan siihen, että paluuseeni liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken.

Mikko Kärnän operaatio voi korkeintaan lykätä paluutani eduskuntaan. Se saattaa olla hänen ja hänen taustavoimiensa varsinainen tarkoituskin. Tuskinpa sekään toteutuu.