12
marras
2017
22

Uutispimentoa ja valeuutisia

Nyt on tasan kuukausi siihen, kun presidentinvaalien kannattajakortit on viimeistään luovutettava oikeusministeriölle. Kun annoin suostumuksen korttien keräämiseen, lähtökohtana oli, ettei minun olisi tarvinnut itse siihen osallistua. Syksyn tultua olen kuitenkin tukenut keräystä osallistumalla muutamiin tapahtumiin. Perjantaina olin mukana Joensuun markkinoilla, lauantaina Juankosken ja Mikkelin markkinoilla.

Korttien kokoaminen on ollut yllättävän työlästä. Verkostoon kuuluu vain muutamia kymmeniä kerääjiä. Lisäksi kortteja on toimitettu pyynnöstä usealle sadalle henkilölle.

Raaka totuus on, että kannattajani ovat saaneet toistaiseksi kokoon vain vajaat kymmenen tuhatta kannattajakorttia. Jäljellä oleva aika ei riitä siihen, että kortit saataisiin kerätyksi äänestäjiä henkilökohtaisesti tapaamalla. Tästä syystä pyrimme keräämään niitä myös postin välityksellä.

Niinpä huomisessa Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä julkaistaan liite, jossa on kaksi kannattajakorttia. Toivomme, että mahdollisimman moni lehden lukija täyttää kortteja ja lähettää niitä kampanjapäällikölle.

Liitteessä julkaistavassa haastattelussa rinnastan tammi-helmikuun vaalit vuoden 1937 vaaleihin. Niissä silloinen maalle vahingollinen oikeistosuuntaus katkesi, kun Kyösti Kallio valittiin sosialidemokraattien tuella tasavallan presidentiksi. (http://www.paavopresidentiksi.fi/File/va_yrynen-tabloid-4sivua.pdf?591021)

Korttien keräämistä on vaikeuttanut se, että olen joutunut aikamoiseen uutispimentoon. Kaikkein uutisarvoisimmatkaan kannanottoni eivät ole ylittäneet uutiskynnystä.

Vuoden 2014 Tubecon-tapahtumassa sain erityismaininnan kevään eurovaalien videoblogeistani. Viime päivinä julkaisemani videot (https://www.youtube.com/watch?v=RfwRGSeqFOY, https://www.youtube.com/watch?v=qnm6aj5RmJU https://www.youtube.com/watch?v=G0hXhqDRN0E https://www.youtube.com/watch?v=fg-DeJQy23M https://www.youtube.com/watch?v=5QdIbUAB9j8&t=27s https://www.youtube.com/watch?v=CBHF9zMvJKM ) ovat jääneet julkisuudessa kokonaan pimentoon. Samoin on käynyt aikaisemmissa vaaleissa laajaa huomiota ja suosiota saavuttaneille kampanjatuotteilleni, mukeille ja kirjoille.

Tähän hiljaisuuteen näyttää vaikuttavan se, että kaikkien muiden ehdokkaiden kannattajat toivovat, että en olisi vaaleissa mukana – että jotenkin lakkaisin olemasta.

Kaikki tietävät, että olen Sauli Niinistön ohella vahvin ehdokas vaalin toiselle kierrokselle ja ainoa ehdokas, jolla on mahdollisuudet voittaa hänet.

Lisäksi kaikki ehdokkaat haluaisivat välttyä ottamasta kantaa moniin asiakysymyksiin, jotka olen nostanut jo ennakkoon esille.

  • Miksi EU pyritään muuttamaan sotilasliitoksi, joka olisi Naton eurooppalainen pilari?
  • Miksi kansalaisaloite Suomen jäsenyydestä euroalueessa haudattiin perustuslakivaliokuntaan?
  • Miksi Suomi ei syksyllä 2015 palauttanut rajatarkastuksia kuten Itävalta ja Saksa olivat jo tehneet ja muut Pohjoismaat tekivät myöhemmin? Miksi Suomi ei ole niitä vieläkään palauttanut?
  • Miksi YK:ssa hyväksyttyjä kestävän kehityksen periaatteita rikotaan räikeästi Suomen sisäpolitiikassa?

Näiden kysymysten tulee olla vaalikeskustelujen ytimessä. Kaikissa näissä asioissa kaikki muut ehdokkaat joutuvat altavastaajan asemaan.

Samaan aikaan kun olen joutunut uutiskatveeseen, vastavoimat ovat ryhtyneet häiritsemään kannattajakorttien keräämistä.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty tehokkaasti ”uutista”, että kannattaisin tavoitteita, joita George Soroksen väitetään ajavan: maahanmuuton lisäämistä, samaa sukupuolta olevien avioliittoja, Ukrainan integroimista EU:iin ja Venäjän vastustamista.

Kaikkien pitäisi tietää, että olen ajanut maahanmuuton patoamista tiukemmin kuin kukaan muu ja että olen vastustanut samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Kaikkien pitäisi tietää, että olen arvostellut EU:n ja Naton Ukraina-politiikkaa. Kaikkien pitäisi tietää, että minun väitetään suhtautuvan liiankin ymmärtäväisesti Venäjään.

Sorokseen liittyvät valheelliset väitteet perustuvat Euroopan parlamentin vaalikauden alussa laaditun esitteen (https://legacy.gscdn.nl/archives/images/soroskooptbrussel.pdf ) tahalliseen vääristelyyn. Siinähän on vain lueteltu niitä Euroopan parlamentin  jäseniä, jotka valiokuntajäsenyyksiensä vuoksi käsittelevät kansainväliseen yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä. Olen mukana listauksessa sen vuoksi, että olen kehitysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Listassa on lisäkseni kuusi muuta suomalaista europarlamentaarikkoa.

Tuohon pari vuotta vanhaan esitteeseen perustuvia valheellisia väitteitä on esitetty usein jo aikaisemminkin. Jostakin syytä ne on lämmitetty uudelleen juuri nyt. Asialla on verkkosivusto theduran.com, joka on tunnettu oikeistolaisista sympatioistaan ja taipumuksestaan tuottaa ns. valeuutisia. On yllättävää, että monet yleensä arvostelukykyisetkin henkilöt ovat langenneet tähän ansaan.

Tässä vaikeassa mediaympäristössä kannattajakorttien keräämistä on sinnikkäästi jatkettava. On saatava aikaan todelliset presidentinvaalit.