26
maalis
2017
6

Kokoomus petti keskiryhmät kahdesti

Kuntavaalien lähestyessä mieleeni ovat palautuneet tapahtumat kolmen vuosikymmenen takaa.

Vuoden 1988 Helsingin kuntavaaleissa Keskusta kaksinkertaisti paikkalukunsa ja sai neljä valtuutettua. Kokoomus kutsui keskiryhmien edustajat neuvotteluihin, joissa sovittiin valtuuston järjestäytymisestä ja siihen  liittyvästä paikkajaosta.

Sopimus vahvistettiin allekirjoituksin. Pian tämän jälkeen Kokoomus rikkoi sen ja teki kaupat sosialidemokraattien kanssa.

Tätä oli edeltänyt paljon vakavampi sopimusrikkomus. Vuoden 1987 eduskuntavaalien edellä Kokoomuksen johto oli sopinut niiden jälkeisestä hallitusyhteistyöstä keskiryhmien kanssa. Maahan syntyi kuitenkin Harri Holkerin johtama sinipunahallitus.

Eduskuntavaalien lähestyessä Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n puheenjohtajat sopivat yhteistyöstä, jolla SDP:n ylivalta saataisiin murretuksi. Pyrimme yhdessä Ilkka Suomisen ja Christoffer Taxellin kanssa siihen, että näköpiirissä ollut eduskunnan ei-sosialistinen  enemmistö pääsisi muuttamaan Suomen sisäpolitiikan suuntaa.

Sovimme, että pyrimme yhdessä hallitusyhteistyöhön sosialidemokraattien kanssa. Jos he kieltäytyisivät, muodostaisimme Kokoomuksen ja keskiryhmien yhteishallituksen.

Vaalien jälkeen Kokoomuksen johto pyrki täyttämään sopimuksen. Kaikki puolueen hallitusneuvottelijat Ulla Puolannetta lukuunottamatta olivat sopimuksen takana.

Kokoomuksen riveissä oli kuitenkin luopio, Harri Holkeri, joka liittoutui presidentti Mauno Koiviston kanssa ja vei puolueen yhteistyöhön SDP:n kanssa. Tämä sopimus vahvisti sosialidemokraattien ylivaltaa entisestään.

Työelämässä toteutettiin sosialidemokraattisia uudistuksia. Niistä neuvotelleet Ilkka Kanerva ja Matti Puhakka saivat lisänimet ”punerva ja kahakka”.

Suomen talous tuhottiin Mauno Koiviston manuaalisesti johtamalla vahvan markan politiikalla. Se oli valmistautumista euroaikaan.

Holkerin sopimukseen Mauno Koiviston ja SDP:n kanssa kuului, että hän varmistaa Koiviston uudelleenvalinnan vuoden 1988 presidentinvaaleissa. Tämän Holkeri ilmoitti julkisuudessa jo ennen vaaleja.

Kevään 1987 hallitusratkaisun ja presidentinvaalien asetelman siivittämänä voitin Holkerin  ja nousin kakkoseksi. Samalla Keskusta palasi suurten puolueiden sarjaan. Menestys jatkui syksyn kuntavaaleissa.

Vuoden 1989 alussa Keskustan ja Kokoomuksen suhteita pyrittiin parantamaan. Kokoonnuimme Esko Ollilan kutsusta Suomen Pankin saunaan. Harri Holkerikin oli mukana. Tapaamisessa oli vaivautunut tunnelma.

Seuraavana aamuna saimme kuulla, että Helsingin kokoomuslaiset olivat rikkoneet meidän kanssamme valtuuston järjestäytymisestä tekemänsä sopimuksen.

Vaalikauden lopulla vahvan markan politiikan tuhoisuus alkoi tulla yhä vahvemmin esille. Keväällä 1991 Keskusta sai veret seisauttavan vaalivoiton ja palasi johtavaksi hallituspuolueeksi.