Britannia saattaa avata Euroopalle uuden tien
Brittien tyytymättömyys Euroopan unioniin on niin vahvaa, että enemmistö saattaa äänestää eroamisen puolesta.
Vasta brittien eroamispäätös johtaisi todellisiin neuvotteluihin EU:n uudistamisesta. Tyytymättömyyttä unionin toimintaan on myös uusissa jäsenmaissa etenkin maahanmuuttopolitiikan vuoksi. Euroalueen kriisi on synnyttänyt syviä ristiriitoja jäsenmaiden välille, ja sekin saattaa hajota.
Euroopan unionissa ovat nyt vallalla keskipakoiset voimat. Tämä on federalistisen liittovaltioideologian vararikko. Nyt saattaa olla mahdollisuus aloittaa realistinen keskustelu Euroopan tulevaisuudesta.
Omalta osaltani yritin jo 1990-luvun lopulla luoda realistista mallia Euroopan yhdentymiseen. Toimitin aiheesta jopa kirjan ”Samankeskisten kehien Eurooppa”.
Vuoden 2004 eurovaalien edellä sain tälle ajatukselle Euroopan parlamentin liberaaliryhmän tuen.
Euroopan unioni olisi jakautunut liittovaltioytimeen ja vähemmän yhdentyneeseen ulkokehään.
Wolfgang Schäublen ajatus viiden maan euroalueesta ja EU:n kovasta ytimestä olisi toteuttanut tämän. Nyt ydintä yritetään luoda euroalueesta, joka on tähän aivan liian laaja ja heterogeeninen.
EU:n ulkopuolelle olisi luotu Paneurooppalainen unioni yhdistämällä tosiinsa Euroopan neuvosto ja ETY-järjestö. Sen avulla olisi voitu hillitä unionin liian nopeaa laajentumista.
Unioniin pyrkiville maille olisi voitu tarjota tätä kautta tuntuvia etuja ja ne olisivat voineet valmistautua myöhempään jäsenyyteensä.
Nyt kärsimme liian nopean laajentumisen aiheuttamista vaikeuksista. Unionikin on liian heterogeeninen, ja laajentumisesta huolimatta sitä on pyritty kehittämään keskittyneeksi liittovaltioksi ja jopa yhtenäisvaltioksi.
Ajatukseen samankeskisten kehien Euroopasta voitaisiin ja tulisi nyt palata. EU:n laajuus edellyttää pitkälle menevää sisäistä eriytymistä. Paneurooppa-unionia tarvitaan edelleen laajemman Euroopan rakentamiseen, jossa myös Venäjällä on oma paikkansa.