5
kesä
2013
0

Euroalueen tulisi eriytyä

Olen usein kuunnellut ”Brysselin kone” -nimistä radio-ohjelmaa, jossa toimittaja Maija Elonheimo haastattelee poliitikkoja ja asiantuntijoita Eurooppa-politiikasta.

Yksi parhaimmista ”Brysselin kone” -jaksoista oli toukokuun alussa esitetty Sixten Korkmanin haastattelu. Havaitsin, että olemme hänen kanssaan yllättävän paljon samaa mieltä.

Juuri kun olin kuullut Korkmanin haastattelun, Maija Elonheimo otti yhteyttä ja pyysi minua haastateltavakseen. Mielelläni suostuin – myös voidakseni kommentoida Korkmanin ajatuksia. Haastatteluni esitettiin Yle Radio Yhdessä tänä aamuna.

Korkman väläytti sitä periaatteellista mahdollisuutta, että euroalue voisi sisäisesti eriytyä. Hän piti mahdollisena esimerkiksi sitä, että Suomi jättäytyisi eurobondien ulkopuolelle, jos niihin siirryttäisiin. Omassa haastattelussani tartuin tähän ajatukseen.

Suomalaiset poliitikot ovat laajalti sitä mieltä, että Suomen pitää pysyä euroalueessa, mutta liittovaltioon ei pidä mennä. Nämä kannanotot ovat ristiriidassa keskenään. Jos Suomi pysyttäytyy euroalueessa, joudumme tulonjakounioniin ja liittovaltioon. Euroalueesta eroaminen on kuitenkin vaikeaa.

Ratkaisun voisi tarjota se, että euroalue eriytyisi siten, että sille kehittyisi Saksan, Ranskan ja Benelux-maiden ympärille rakentuva tiivis ydin. Suomi jäisi ytimen ulkopuolelle. Tätä mahdollisuutta on syytä pohtia.

Otan haastattelussani kantaa myös siihen, mihin Euroopan parlamentin poliittiseen ryhmään Keskustan edustajien tulisi kuulua.

Keskustassa ollaan laajalti tyytymättömiä nykyisen ALDE -ryhmän toimintaan. Kuluvalla kaudella se on kehittynyt huonoon suuntaan – yltiöliberaaliksi ja entistä enemmän liittovaltiohenkiseksi.

Mielestäni meidän tulisi tutkia mahdollisuudet perustaa parlamenttiin uusi ryhmä, joka pyrkisi kehittämään unionia hajautettuna itsenäisten valtioiden liittona. Ryhmä edistäisi taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja ympäristöllisesti kestävää kehitystä, ja se pyrkisi turvaamaan jäsenmaiden maaseudun ja maakuntien elinvoimaisuuden. Se tarjoaisi selkeän vaihtoehdon sille keskittämispolitiikalle, jota sinipunavoimat ja cityvihreät pyrkivät toteuttamaan. Ryhmän aatteellisena perustana olisivat henkiset, yhteisölliset ja hengelliset arvot.

Aikaa eurovaaleihin on vielä vuoden verran. Tässä ajassa voisimme saada uuden ryhmän aikaan. Tätä kannattaa ainakin yrittää.

Haastatteluni lähetetään uusintana Yle Puheessa huomenna torstaina klo 11.03 ja ensi sunnuntaina klo 6.28 sekä Yle Radio Yhdessä ensi viikon tiistaina klo 21.15. Sen löytää myös Ylen Areenasta. Kannattaa kuunnella.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä on muutettava
Milloinkahan Sailas ja Virtanen ryhtyvät kannattamaan Suomen euroeroa?
Onko komissiolla B-suunnitelmaa TTIP-sopimuksen kariutumisen varalle?
Keskustelu Suomen EU-erosta vie harhaan