Pyrkiikö Ukraina laajentamaan sodan Itämeren alueelle?
Perjantaina julkaisemassani blogissa ”Mitä Suomenlahdella tapahtui 31.7.1995?” palautin mieliin vuodenvaihteen kirjoitukseni ”Mitä Itämerellä oikein tapahtuu?”.
Tässä kirjoituksessani en pitänyt uskottavana, että Venäjä olisi käyttänyt omia öljytuotteitaan kuljettavaa tankkeria kaapeleiden katkaisemiseen. Tällä tavoin se olisi itse saanut aikaan tilanteen, jossa sen varjolaivaston käyttöä ollaan vaikeuttamassa.
Ukrainan ”pelikirjaan” totesin tämän sen sijaan hyvin sopivan.
Tänään Ilta-Sanomissa kerrottiin, että Ukraina on tehnyt lennokki-iskuja Pietarin ja Ust-Lugan alueille. Tämäkin viittaa siihen, että Ukraina saattaa pyrkiä laajentamaan sotaa Itämeren alueelle.
x x x
Tuo uutinen toi mieleeni marraskuun 2022 tapahtumat, jolloin Ukraina yritti vetää Naton sotatoimiin syyttämällä Venäjää ohjusiskusta Puolaan. Sittemmin kävi ilmi, että Ukrainan asevoimat olivat itse iskun toteuttaneet. Kerroin tästä 19.11.2022 julkaisemassani blogissa: https://www.paavovayrynen.fi/2022/11/19/onko-ukrainassa-avautumassa-tie-rauhaan/.
Blogissani kirjoitin, että Puolaan pudonneen ohjuksen ympärille oli kehkeytynyt erikoinen näytelmä:
”Keskiviikkoaamuna 16.11. panin merkille, että Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin viimeisintä videopuhetta ei ollut aamun TV-uutisissa esitetty. Löysin videon kuitenkin Ylen Areenasta, ja linkkasin sen Facebook-sivulleni.
Videolla Zelenskyi väittää, että Venäjä oli laukaissut ohjuksen Puolaan, ja pyrkii ilmiselvästi vetämään Naton mukaan Ukrainan sotaan.
Kommenttiosioon linkkasin Ilta-Sanomien uutisjutun, jossa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden selvin sanoin totesi lentoradan osoittavan, että Ukrainan asevoimat olivat laukaisseet ohjuksen.
Päivitykseen liitin tällaisen tekstin:
”Yleensä sekä YLE että MTV ovat esittäneet kaikki Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin päivittäiset videopuheet. Tätä ei esitetty.
Video oli aamulla YLE:n uutisten sivulla, mutta se poistettiin myöhemmin.
Videota on syytä verrata Ilta-Sanomien uutiseen, jonka linkitän kommenttiosioon.”
Nyt linkki ei enää toimi. Uutisjuttu näyttää Ilta-Sanomien sivulta tyystin kadonneen.
Facebookissa päivityksestä syntyi vilkas keskustelu.
x x x
Julkisuuteen on tullut jo selityksiä, että Ukrainan ampuma S-300 -ohjus olikin ammuttu kohti Venäjän laukaisemaa risteilyohjusta ja että se oli harhautunut Puolaan.
Volodymyr Zelenskyi on puolestaan edelleen väittänyt, että Ukrainan asevoimat eivät olleet ohjusta lainkaan ampuneet. Hän on vaatinut, että ukrainalaisten asiantuntijoiden on päästävä mukaan tutkintaan. Tähän Puolan viranomaiset ovat suostuneet.
Ei olisi yllätys, jos Puolan, Ukrainan ja Naton selvityksissä löydettäisiin tukea väitteelle, että kysymyksessä oli torjuntatehtävässä olleen ohjuksen harhautuminen Puolan puolelle.
Nämä selitykset eivät monien puolueettomien asiantuntijoiden mukaan ole uskottavia. Ne eivät vakuuta myöskään liittolaismaita, jotka tietävät totuuden.
Todennäköiseltä näyttää, että ohjus laukaistiin maamaaliin, kuten Ukrainan sodassa on usein menetelty.
Jos tämä on totta, on Ukrainan presidentin uskottavuus kokenut pahan kolauksen.
Yksi vaihtoehto on, että Zelenskyi antoi itse ohjeen laukaista ohjuksen, ja yritti tämän avulla vetää Naton mukaan Ukrainan sotaan.
Toinen mahdollisuus on, että ohjuksen ampuivat Zelenskyin tietämättä jotkut muut asevoimissa valtaa käyttäneet. Tämä osoittaisi, että hän ei hallitse maan asevoimia.
Molemmissa tapauksissa Zelenskyin uskottavuus olisi kokenut pahan kolauksen.
x x x
Puolan ohjusjupakkaan liittynyt salailu on jatkoa sille mediapelille, josta kirjoitin edellisessä blogissani.
Suomen tiedotusvälineissä ei ole kerrottu presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin tapaamiseen liittyneestä suurimmasta uutisesta. Kansainvälisessä mediassa pääuutinen oli, että Joe Biden oli luvannut, että Kiinan kanssa ei tule olemaan ”uutta kylmää sotaa”.
Suomalaisen median on vaikea laatia uutisia ”uudesta kylmästä sodasta” Kiinaa ja Venäjää vastaan sen vuoksi, että sitä ei ole Suomen julkisuudessa juuri lainkaan käsitelty.
Suomessa on puhuttu ja kirjoitettu vain Venäjän hyökkäyssodasta. Sen historiallisesta taustasta ja sen kytköksistä suurvaltojen väliseen valtataisteluun on vaiettu.
Kirjoitin olevan ilmeistä, että Joe Bidenin Xi Jinpingille Balilla antama lupaus heijastuu välillisesti myös Ukrainan sotaan.
”Kun suhde Kiinaan muuttuu, liennytys vallannee alaa myös Ukrainassa.
On oireellista, että Yhdysvallat on jo kehottanut Ukrainan johtoa neuvottelemaan Venäjän kanssa.”
Myös Bidenin kommentit Puolan ohjusjupakasta ovat osoittaneet, että Yhdysvaltain suhtautuminen Venäjään ja Ukrainan sotaan on muuttunut.”
x x x
Rauhanoptimistina näin tässäkin tapauksessa mahdollisuuden, että Ukrainassa olisi ollut avautumassa tie rauhaan. Tässäkin petyimme. Sota on jatkunut yli kahden vuoden ajan.
Ukraina on tämän tapauksen jälkeenkin pyrkinyt vetämään muita maita mukaan sotatoimiin.
Viime aikoina Ukraina on erityisesti pyrkinyt estämään Venäjän öljyn ja kaasun vientiä. Vuoden vaihteessa se katkaisi Venäjän kaasutoimitukset oman alueensa kautta.
Onko tästä kysymys myös Itämeren viimeaikaisissa tapahtumissa?
Julkisuuteen on kerrottu, että osaa Eagle S -aluksen miehistöstä epäillään rikoksesta.
Olisivatko kysymyksessä miehistön georgialaiset jäsenet?
x x x
Tässä kirjoituksessa mainittu blogi on luettavissa teoksestani ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”. Taustoituksineen se sisältyy kirjan lukuun ”Suomen Nato-jäsenyyttä on alusta pitäen ajettu valheellisesti ja ”luikerrellen” (ss. 40-56)”. Ukrainan sodan ja Suomen Nato-jäsenyyden varhaisemmista vaiheista löytyy tietoa teoksestani ”Sota vai rauha Suomelle?”.
Molemmat kirjat ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.
Nämä Pohjantähti-keskuksen kustantamat teokset ovat tilattavissa Pohjanrannan verkkokaupasta poikkeuksellisesti ilman toimituskuluja.