28
joulu
2024
35

Mitä Itämerellä oikein tapahtuu?

Viime aikojen tapahtumat Itämerellä ovat synnyttäneet monenlaisia arvailuja niiden taustoista.

Aluksi esillä olivat epäilyt siitä, että kaksi kiinalaistaustaista laivaa olisi katkonut tietoliikennekaapeleita. 

Nyt keskustellaan tapahtumista, joissa Suomen ja Viron välisiä sähkö- ja tietoliikennekaapeleita on vaurioitunut. 

Tällä kertaa epäillään mukavuuslipun alla purjehtivaa tankkilaivaa. Sen katsotaan kuuluvan ”varjolaivastoon”, jolla venäläiset yritykset toimittavat asiakkailleen kansainvälisten pakotteiden alaisia öljytuotteitaan.

x  x  x

Kiinalaistaustaisiin aluksiin liittyneistä epäilyistä on tehty tutkimuksia, mutta ainakaan julkisuuteen niiden tuloksista ei ole kerrottu.  

Omalta osaltani käsittelin näitä tapauksia 24.11. julkaisemassani blogissa Miksi Kiina järjestäisi ”ilkeyksiä” Itämerelle?.

Kysyin, liittyisivätkö Kiinaan kohdistuneet epäilyt siihen, että Suomi ja Ruotsi ovat liittyneet Natoon. 

Samaan aikaan tämä ”Pohjois-Atlantin puolustusliitto” oli laajentanut toimintaansa Kiinan lähialueille. 

Vuoden 2022 Naton huippukokouksessa Madridissa olivat tulevien jäsenmaiden Suomen, Ruotsin, Georgian ja Ukrainan edustajien rinnalla olleet kunniavieraina myös Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden-Seelannin johtajat.   

Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä keskusteltaessa oli usein korostettu, että Itämerestä on tulossa Naton sisämeri, jonka kautta voitaisiin tarvittaessa katkaista Venäjän meriyhteydet.

Muistutin siitä, että Venäjä on Kiinan strateginen kumppani. Molemmille maille merenkäynnin vapaus on elintärkeää. Kiina on yhä enemmän globaali toimija.

Totesin, että suurvaltojen toimintaan saattaa liittyä monenlaisia ”ilkeyksiä” vihamielisiä valtioita kohtaan.

Esitin retorisen kysymyksen: ”Millaisia ilkeyksiä mahtaa Kiinaan kohdistua sen lähialueilla?”.

x  x  x

Viime päivien julkisuutta ovat hallinneet epäilyt, että venäläisiä öljytuotteita kuljettava tankkeri olisi aiheuttanut Suomen ja Viron välisten sähkö- ja tietoliikennekaapeleiden katkeamisen. Todisteet näyttävät olevan vahvat.

Ennen kuin syyt kaapeleiden katkeamiseen on selvitetty ja syylliset nimetään, on syytä palauttaa mieleen tapahtumat 26. syyskuuta 2022.

Tuolloin Venäjältä Saksaan vedetty Nord Stream 2 -kaasuputki räjäytettiin. Tästä epäiltiin Yhdysvaltoja ja sen liitolaisia. 

Varsinkin Suomessa räjäytyksestä syytettiin Venäjää, vaikka tällaisissa väitteissä ei ollut mitään järkeä.     

Yhdysvallat käytti putken sulkemiseen diplomaattisia keinoja, joista kerroin 28.8.2022 julkaisemassani blogissa Suomi on ollut energiasodissa aikaisemminkin. Se perustui Washington Postin aikaisemmin keväällä julkaisemaan juttuun. 

Siinä kerrottiin Yhdysvaltain keväällä 2021 käynnistämistä suunnitelmista käynnistää ”uusi kylmä sota” Kiinaa ja Venäjää vastaan.

WP:n jutun mukaan Saksa oli ollut vastahakoinen, mutta olennaisen tärkeä liittolainen. Niinpä Bidenin administraatio oli tehnyt kesällä 2021 kiistanalaisen päätöksen, joka oli todennäköisesti ratkaisevan tärkeä Saksan saamiseksi tukemaan Venäjän vastaista toimintaa.

”Biden vapautti Saksan ensimmäisistä pakotteista sitä yhtiötä vastaan, joka rakensi Nord Stream 2 kaasuputkea. Vastineeksi hän sai sitoumuksen liittokansleri Angela Merkeliltä, että jos Venäjä hyökkäisi, Nord Stream 2 romutettaisiin. Kun hyökkäys tuli, Merkel oli poissa, mutta hänen seuraajansa Olaf Scholz piti lupauksen.”

Ukrainalle tämä ei riittänyt. Putken räjäyttivät sen erikoisjoukot. Taidoissaan ne näyttävät yltävän jo kansainväliselle huipulle. 

x  x  x

On vaikea uskoa, että Venäjä olisi käyttänyt omia öljytuotteitaan kuljettavaa tankkeria kaapeleiden katkaisemiseen. Tällä tavoin se olisi itse saanut aikaan tilanteen, jossa sen varjolaivaston käyttöä ollaan vaikeuttamassa. 

Ukrainan ”pelikirjaan” tämä sopisi hyvin. 

Itämerellä tilanne on nyt vaarallisella tavalla kärjistynyt. 

Viro on ilmoittanut ryhtyvänsä vartioimaan kaapeliyhteyksiään. Naton läsnäoloa Itämerellä ollaan lisäämässä.

Mitä tapahtuu, jos rahtilaivoja ryhdytään ”ohjaamaan” Nato-maiden aluevesille? 

Ryhtyykö Venäjä järjestämään saattueita itselleen tärkeiden kuljetusten turvaamiseksi?   

Tässä tilanteessa on syytä palauttaa mieliin se, mitä kirjoitin keväällä 2022 Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Suosittelen luettaviksi erityisesti sivut 135-156 teoksestani ”Sota vai rauha Suomelle?”. 

x  x  x

Teokseni ”Sota vai rauha Suomelle?” on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. Sieltä löytyy myös uudempi kirjani ”Mitä Suomelle on tapahtunut?”, jossa käsittelen tapahtumia vuoden 2022 lopulta eteenpäin.

Molemmat Pohjantähti-keskuksen kustantamat teokset ovat tilattavissa Pohjanrannan verkkokaupasta poikkeuksellisesti ilman toimituskuluja.