Suomi sodan partaalla – DCA käsiteltävä huolellisesti, vahvistaminen uudelle presidentille
Parin viime vuoden aikana Suomi on ajettu sodan partaalle.
Sauli Niinistön presidenttikaudella Suomi on vähitellen luopunut perinteisestä laaja-alaisesta ja moniulotteisesta toiminnastaan rauhan ja kansainvälisen yhteistyön puolesta. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka on typistynyt sotilaallisen turvallisuuden kysymyksiin ja niihinkin hyvin yksipuolisesti.
Selvä muutos tapahtui vuoden 2021 alusta lähtien, jolloin Joe Biden aloitti kautensa Yhdysvaltain presidenttinä.
Tästä olen kirjoittanut vuosi sitten ilmestyneessä teoksessani ”Sota vai rauha Suomelle?”. Myöhempi kehitys on osoittanut, että tärkeimmät siinä esittämäni tulkinnat ja arviot pitivät paikkansa.
x x x
Vuoden 2021 alussa Sauli Niinistö antoi haastattelun, jossa hän moitti kovin sanoin eduskunnan kannanottoa, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.
Samassa haastattelussa Niinistö perusteli vireillä ollutta hävittäjähankintaa sillä, että se on osa ”uhkatasapainoa”.
Tästä alkoi myöhemmän kehityksen valossa suora tie kohti Suomen Nato-jäsenyyttä.
Keväällä 2021 Yhdysvallat Joe Bidenin johdolla kehitti suunnitelman ”uudeksi kylmäksi sodaksi”. Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa piti padota jakamalla maailma sen ja Venäjän johtamiin autoritaarisiin maihin ja Yhdysvaltain johtamiin demokraattisiin valtioihin. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys oli osa tätä suunnitelmaa.
Viimeistään lokakuussa 2021 Sauli Niinistö aloitti Joe Bidenin kanssa keskustelut Suomen Nato-jäsenyydestä.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 synnytti tilanteen, joka hyödynnettiin Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi. Päätös tehtiin kovalla kiireellä ilman avointa keskustelua ja ennalta luvattua kansanäänestystä.
Kuitenkin sekä Sauli Niinistö että puolustusvoiman komentaja vakuuttivat keväällä 2022, ettei Suomeen silloin eikä näköpiirissä olleessa tulevaisuudessa kohdistunut mitään sotilaallista uhkaa. Tämä oli totta.
Nykyiset uhkakuvat ovat seurausta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Se kärjisti turvallisuuspoliittista tilannetta meidän lähialueillamme ja koko Euroopassa.
Ainakin Suomen osalta tähän liittyi myös se, että maamme luopui aikaisemmista periaatteistaan ja ryhtyi toimittamaan Ukrainalle myös tappavaa aseistusta. Suomelle oli ilmoitettu, että Ukrainan aseistaminen oli ehtona maamme Nato-jäsenyydelle.
Ukrainan aseistaminen teki Suomesta osapuolen siellä käytävään sijaissotaan (proxy war). Tässä otettiin äskettäin uusi askel, kun hallitus ilmoitti ryhtyvänsä tuottamaan Ukrainalle tykin ammuksia.
x x x
Nato-jäsenyyttä markkinoitiin sillä, että Suomi saa turvatakuut, jotka varmistavat maamme turvallisuuden.
Viime aikoina äänenpainot ovat muuttuneet.
Nyt asiantuntijat pitävät mahdollisena, että Venäjä voisi testata Naton yhtenäisyyttä kohdistamalla jonkinlaista sotilaallista toimintaa jotakin jäsenmaata kohtaan. Tässä yhteydessä Suomeakin on pidetty yhtenä mahdollisena kohteena.
Eduskunnan alaisuudessa toimivan Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak kehotti Ylen haastattelussa Suomen reserviläisiä lupaamaan itselleen, että ”vuoden 2025 alussa he ovat elämänsä kunnossa fyysisesti ja henkisesti”.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan piti saksalaislehdelle antamassaan haastattelussa mahdollisena, että Ukrainan sota laajenisi suursodaksi ja jopa maailmansodaksi.
Jos suursota syttyy, Suomi on pahinta taistelutannerta.
Vaikka Suomi on ajettu sodan partaalle, näistä asioista ei presidenttiehdokkaiden kesken ole juuri lainkaan keskusteltu. Suomen itsenäisyydestä ei kukaan puhu.
Rauhan mahdollisuus ei ole ollut esillä. Ehdokkaat kilpailevat Venäjä-vastaisuudellaan ja sitoutumisellaan Yhdysvaltain politiikkaan.
Kuitenkaan Natolla ei ole yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomellakin pitää olla itsenäinen kansallinen linja, jota toteutamme tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.
Puolustuspoliittisessa ja puolustusyhteistyössäkin Suomen tulee huolehtia kansallisista eduistaan ja rajata vastuutaan muiden maiden puolustamisesta. Meillä on riittävästi tekemistä oman maamme puolustamisessa.
Vireillä oleva kahdenvälinen puolustussopimus Yhdysvaltain kanssa (DCA) pitää käsitellä eduskunnassa huolellisesti ja sen vahvistaminen tulee jättää vaaleissa valittavalle uudelle presidentille.
x x x
Presidentinvaaleihin on saatava ehdokas, joka puolustaa rohkeasti Suomen itsenäisyyttä ja joka vahvistaa maamme ja kansamme eheyttä.
Valitsijayhdistykseni kerää kannattajakortteja ehdokkuuteni varmistamiseksi.
Tämä tehtävä on haastava, kun aikaa on enää muutama päivä.
Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollista täyttää ja luovuttaa kortteja kampanja-autossamme, joka kiertää torilta torille seuraavan aikataulun mukaisesti:
Lauantai 16.12. toreilla:
klo 10 Turku – klo 12.30 Pori – klo 15 Tampere – klo 18 Jyväskylä
Sunnuntai 17.12. toreilla:
klo 10 Lohja – klo 12 Riihimäki – klo 14 Hyvinkää – klo 16 Järvenpää – klo 18 Helsinki Narinkkatori
Kannattajakortteja täyttävät ja toimittavat saavat ilmaiseksi uuden kirjani ”Vielä voimme pelastua – itsenäiseen ja eheytyvään Suomeen”.
Autossa on myytävänä kirjoituksessa mainittua teostani ”Sota vai rauha Suomelle?”. Myytävänä on myös muita kirjojani ja mukeja.
Kirjoituksessa mainittu teos on luettavissa ilmaiseksi kotisivuni kirja-arkistosta. Sen voi tilata Pohjanrannan verkkokaupasta.
Kannattajakortteja voi edelleen toimittaa postin välityksellä. Ohjeet löytyvät kotisivultani. Sieltä kortteja voi tulostaa.
Kannattajakortit pitäisi postittaa vastauslähetyksinä viikonlopun aikana ja viimeistään ensi maanantaina. Tällöin vastaanottaja maksaa postimaksun.