9
joulu
2023
62

Viime maanantain ”ihme” voi vielä pelastaa presidentinvaalit!

Kannattajakorttien kerääminen presidenttiehdokkuuttani varten on ollut tällä kertaa monin verroin vaikeampaa kuin kuusi vuotta sitten. 

Tähän on ollut monia syitä, joista olen kesän ja syksyn mittaan julkaisemissani blogikirjoituksissa kertonut.

Vielä viime maanantaiaamuna 4.12. tilanne näytti toivottomalta.

Meillä oli suunnitelma, että keräämme 6.12. järjestettävän Suomen itsenäisyyden puolustajien juhlan yhteydessä tuntuvan määrän kannattajakortteja. 

Tiesimme kuitenkin, ettei tällä olisi ratkaisevaa merkitystä. 

Muuhun merkittävään korttien keräämiseen ”kädestä käteen” -menetelmällä meillä ei ollut enää mahdollisuutta.

Netin ja postin välityksellä kerättäviä kortteja saapui Keminmaalle tuskastuttavan hitaasti.

x  x  x 

Suurin ongelma on ollut, että hyvin harvoilla on ollut enää käytettävissään tulostimia, joilla kannattajakortteja voisi tulostaa. 

Lähes kaikki toiminta on muuttunut sähköiseksi. Viralliset asiakirjatkin voi nykyään allekirjoittaa omakätisesti tabletin tai tietokoneen näytöllä.

Jostakin syystä vaaliviranomaiset ottivat viime keväänä sen tulkinnan, ettei tällainen lain sallima omakätinen allekirjoitus kelpaa kuitenkaan kannattajakortin täyttämiseen. 

Tästä tulkinnasta kanneltiin heinäkuun alussa oikeuskanslerille. Vastaus saatiin vasta neljä kuukautta myöhemmin, kun korttien keräämisaikaa oli jäljellä vain muutamia viikkoja.

Oikeuskansleri ei pitänyt vaaliviranomaisen tulkintaa lain vastaisena. Yhtä hyvin olisi ollut mahdollista todeta, ettei tällaisen omakätisen allekirjoituksen epäämiseen ollut laillista perustetta. 

Laki on niin kuin se luetaan.  

x  x  x

Meidän korttikeräyksemme organisoitiin pääasiassa verkon ja postin välityksellä. Kortit piti postittaa tukiyhdistykselleni Suomen linja ry:lle Keminmaalle.

Aluksi kortin lähettäjän piti suorittaa postimaksu. 

Sitten Postin kanssa solmittiin vastauslähetyssopimus, jonka avulla vastaanottaja saattoi maksaa lähetyskulut lähettäjän puolesta. 

Kortteja kertyi kuitenkin tuskastuttavan hitaasti. Vastauslähetykset toimitettiin perille muutaman päivän viipeellä. 

Tietoisuus presidentinvaalien tärkeydestä oli vasta heräämässä. Vasta viime päivinä moni äänestäjä alkoi tulla tietoiseksi siitä, ettei ehdokkaiden joukossa ollut ketään, jota voisi äänestää. Vaihtoehto nykymenolle puuttui kokonaan.     

Aikaa oli vähän. 

Vasta maanantaiaamuna ryhdyin selvittämään mahdollisuuksia siihen, että saisimme vastauslähetykset käsiimme nopeammin. Lisäksi halusin tietää, milloin viimeiset kortit saapuisivat perille.

x  x  x 

Sain puhelimeen henkilön, jonka kautta asiat nopeasti selvisivät.

Koimme myönteisen yllätyksen, suoranaisen ihmeen.

Kävi ilmi, että vastauslähetykset kootaan Helsingin Postikeskukseen, mistä ne lähetetään edelleen vastaanottajalle.

Saatoimme sopia, että voimme noutaa vastauslähetykset Postikeskuksesta. Viimeiset voimme hakea vasta tiistaina 12. joulukuuta puolilta päivin. 

Tiistaina pitäisi kaikkien edellisenä maanantainakin Postin kuljetettaviksi jätettyjen lähetysten olla perillä ja siis noudettavissa. 

Oikeusministeriöön kortit pitää toimittaa tiistaina 12.12. klo 16 mennessä.

Varmuuden vuoksi olemme korostaneet, että kannattajakortit tulisi postittaa jo viikonlopun aikana. Jos tämä ei ole mahdollista, ne tulisi panna Postin kirjelaatikkoon maanantaina ennen niiden tyhjentämistä.

Torstaina ja perjantaina olemme saaneet jo runsaasti vastauslähetyksiä. Maanantaina ja tiistaina niitä on tulossa hyvin paljon. Lähetysten avaamisessa ja korttien leikkaamisessa on valtava työ. Siihen olemme varautuneet.

Kortteja on edelleen tullut ja tulossa myös Keminmaalle. Sieltä saamme ajoissa vielä viikonlopulla Pohjanrantaan toimitetut ja maanantaina postin välityksellä sinne saapuneet kortit.    

x  x  x

Muuttuneet aikataulut antoivat meille mahdollisuuden saada kerätyksi ajoissa ehdokkuuteen tarvittavat vähintään 20 000 korttia.

Tänään julkaistiin Helsingin Uutisissa, Länsiväylässä ja Vantaan Sanomissa koko sivun ilmoitus, jossa on mukana kannattajakortti. Sen voi jättää lähimpään postilaatikkoon. 

Näiden lehtien levikkialueella asuu noin 1.2 miljoonaa ihmistä. Lehti toimitetaan koteihin, mutta sitä on lisäksi saatavana kauppaliikkeistä ja muista jakelupisteistä.

Eilen ja tänään useissa sanomalehdissä on julkaistu pienempiä ilmoituksia, joissa annetaan ohje tulostaa kortteja kotisivultani.   

Jo kerätyt ja vielä kerättävät kortit on lähetettävä vastauslähetyksinä, jolloin ne ehtivät ajoissa perille. Postimaksun maksaa vastaanottaja. 

Kuoreen on osoitteen paikalle merkittävä:

SUOMEN LINJA RY. 

TUNNUS 5022625 

00003 VASTAUSLÄHETYS.

Kaikki kerätyt ja kerättävät kortit tulisi postittaa varmuuden vuoksi jo viikonlopun aikana. Jos tämä ei ole mahdollista, vastauskirjeen voi panna kirjelaatikkoon vielä maanantaina ennen kuin se tyhjennetään.

Nyt kaikki on äänestäjien itsensä käsissä. 

Suomessa käydään ensi vuoden alussa todelliset presidentinvaalit, jos saamme tiistaihin mennessä kerätyksi tarvittavat kannattajakortit. 

Vaalit voidaan vielä pelastaa!

x  x  x

Kortteja voi edelleen tulostaa kotisivultani paavovayrynen.fi. Sieltä löytyvät ohjeet korttien täyttämiseen, keräämiseen ja lähettämiseen.

Kaikkien kortin täyttäneiden kesken arvotaan mukeja ja viikonloppulomia kylpylähotelli Pohjanrannassa.  

Työtä Suomen itsenäisyyden puolesta voi tukea myös ostamalla mukeja ja kirjoja Pohjanrannan verkkokaupasta.