17
marras
2023
49

Rajan tilanteesta pitäisi keskustella Venäjän kanssa

Tilanne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on ikävällä tavalla kärjistynyt.

Venäjän viranomaiset ovat kautta aikojen vartioineet rajaa myös omalla puolellaan siten, että ne eivät ole päästäneet raja-alueelle henkilöitä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa. 

Tähän toimintaan Venäjän viranomaisilla ei ole ollut kansainväliseen oikeuteen tai sopimuksiin perustuvaa velvoitetta, vaan se on perustunut hyvään tahtoon naapurimaita kohtaan. 

Tästä käytännöstä Venäjän viranomaiset ovat poikenneet vain vuodenvaihteessa 2015-2016. 

Tuolloin raja saatiin rauhoitetuksi hallitusten välisillä keskusteluilla.

x  x  x

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli ilmoittanut Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, julkisuuteen saatettiin 14.5.2022 seuraavanlainen presidentin kanslian tiedote:

”Presidentti Niinistö totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön. Presidentti Niinistö ilmoitti, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.  

Presidentti Niinistö totesi sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Siitä on kyse nytkin. Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Se ei ole keneltäkään pois. 

Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.”

x  x  x

Valitettavasti rajanaapuruuteen liittyviä kysymyksiä ei ole hoidettu asiallisesti ja ammattimaisesti.

Pietarin ja Turun pääkonsulinvirastot on suljettu. 

Suomi on tehnyt useita päätöksiä, joilla maassamme asuvien ja täällä loma-asuntoja omistavien venäläisten elämää ja yhteydenpitoa Venäjälle on vaikeutettu. Myös venäläisten matkustamista Suomeen on hankaloitettu. Viimeisin näistä päätöksistä oli kielto käyttää Suomessa Venäjälle rekisteröityjä autoja. 

Saattaa olla, että muutos Venäjän viranomaisten toimintatavoissa johtuu Suomen Nato-jäsenyydestä ja vireillä olevasta kahdenvälisestä puolustussopimuksesta Yhdysvaltain kanssa. 

On kuitenkin ilmeistä, että oma vaikutuksensa on ollut niillä Suomen ratkaisuilla, joilla venäläisten elämää ja toimintaa on molemmin puolin rajaa vaikeutettu.

Mielestäni rajanaapuruuteen liittyvistä kysymyksistä tulisi mahdollisimman pian käydä Suomen ja Venäjän hallitusten välisiä keskusteluja.

x  x  x

Lähipäivinä luennoin Suomen ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikasta Pohjantähti-keskuksen järjestämissä tilaisuuksissa, joissa esittelen keskuksen kustantamaa kirjaani ”Sota vai rauha Suomelle?”. Tämä teos ja muita kirjoittamiani kirjoja on luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta. 

Luentotilaisuuksien jälkeen on samassa paikassa mahdollisuus ostaa kirjoja ja mukeja. Tarjolla on myös mahdollisuus täyttää kannattajakortteja. 

Luentotilaisuuksien ohjelma on seuraava:

pe 17.11. 

Seinäjoki, pääkirjaston Jaaksi-sali, klo 16.

Vaasa, kansalaisopisto Alman auditorio, Raastuvankatu 31, klo 18.30. (Ilmoituksessa väärä osoite!)

la 18.11.

Ylivieska, Kulttuurikeskus Akustiikan ravintolasali, klo 10.

Raahe, Tapahtumatalo Raahen Fregatti-sali, klo 13.  

Oulu, Rotuaari, klo 16.

ma 20.11.

Kajaani, Kaukametsän opiston auditorio, Koskikatu 4b, klo 18. 

ti 21.11.

Kuhmo, valtuustosali klo 10.30.

Nurmes, Nurmes-talon Hannikaisen Sali, klo 13.

Lieksa, Brahe-kampuksen aula (Kuhmonkatu 30), klo 15.30.

Joensuu, pääkirjaston Muikku-sali klo 18.00. 

ke 22.11.

Ilomantsi, valtuustosali, klo 10.

Tohmajärvi, valtuustosali, klo 12.

Rääkkylä, valtuustosali, klo 14.

Kitee, Kulttuurikeskus Ilmarisen kabinetti (Koulutie 3), klo 16. 

pe 24.11.

Imatra, valtuustosali klo 16.

Lappeenranta, kaupungintalon kokoustila Venla, klo 18.

la 25.11.

Tampere, pääkirjaston Kuusi-Sali, klo 12.