1
joulu
2022
60

Jatkan puoluehallituksessa, olen ehdolla eduskuntaan

Ilmoitin 19.10. julkaisemassani blogikirjoituksessa, että peruutan suostumukseni olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

Samana päivänä Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidemittaus oli osoittanut, että Ylen aikaisemmin teettämän tutkimuksen tulokset pitivät paikkansa. Keskustan kannatus oli noin 10 prosenttia.

Perustelin ratkaisuani sillä, että näköpiirissä ollut vaalitappio aiottiin panna minun syykseni.

Viittasin erityisesti puolueen puheenjohtajan äskettäiseen haastatteluun, jossa hän oli vastuuttanut Peräpohjolan piiriä ja kehottanut sitä harkitsemaan ehdokkuuttani.

Kirjoitin: ”Olen päättänyt vapauttaa Keskustan Peräpohjolan piirin vastuusta. Peruutan suostumukseni olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa.”

Ilmoitukseni ei johtanut Keskustan kannatuksen kohentumiseen. Helsingin Sanomien seuraavassa mittauksessa kannatus aleni.

Kun ilmoitin jättäytyväni sivuun eduskuntavaaleista, oletin, että minuun puolueessa kohdistunut ajojahti olisi hellittänyt.

Ajattelin myös, että juuri painoon mennyt uusi kirjani ”Sota vai rauha Suomelle?” saisi asiallisen vastaanoton ja laajaa julkisuutta.

Näissä odotuksissa olen joutunut karvaasti pettymään.

Valtamediassa kirjani on ei ole saanut juuri lainkaan julkisuutta. Vain Iltalehti teki siitä jutun.

Viime viikonloppuna Kuopiossa pidetyssä puoluevaltuuston kokouksessa poliittinen ajojahti kävi entistä räikeämmäksi.

x x x

Puoluevaltuuston kokouksessa valittiin puoluehallitus vuosiksi 2023-2024.

Järjestövaliokunnan kokouksessa Keskustanuorten edustaja yllättäen ilmoitti, että järjestön liittohallitus vastustaa minun valintaani ja ehdotti tilalleni miestä, joka ei ole lainkaan osallistunut kaksikielisen piirin toimintaan.

Nuorten ehdotus oli sääntöjen ja yhdistyslain vastainen. Puoluehallitus koostuu piirijärjestöjen ja sisarjärjestöjen nimeämistä edustajista.

Keskustelun yhteydessä kaksikielistä piiriä moitittiin siitä, että olimme annetun ohjeen vastaisesti ehdottaneet sekä jäseneksi että varajäseneksi miestä.

Sama oli tilanne Peräpohjolan piirin ja Keskustanuorten itsensä osalta. Näihin kukaan ei kuitenkaan puuttunut.

Ehdotin, että kaksikielisen piirin edustajien valinta jätetään avoimeksi, jotta voimme pitää ylimääräisen kokouksen, jossa valitsemme miehen ja naisen. Valiokunta hyväksyi ehdotukseni.

Valinnan lykkääminen oli perusteltua senkin vuoksi, että kaksi muuta piirijärjestöä ei ollut vielä pitänyt syyskokoustaan.

Puoluevaltuusto hyväksyi järjestövaliokunnan ehdotuksen. Tämä tarkoittaa, että voimme vapaasti valita edustajamme, kunhan mukana on mies ja nainen.

Päätös on tehtävä vuoden loppuun mennessä.

x x x

Minun on mahdotonta ymmärtää Keskustanuorten toimintaa.

Olen ollut puoluehallituksen edustaja nuorten liittohallituksessa. Meillä on ollut koko ajan hyvä yhteistyö.

En ole puuttunut millään tavalla liittohallituksen toimintaan ja päätöksentekoon, vaikka olen ollut monista asioista eri mieltä.

Liittohallituksen kokouksissa olen esittänyt esityslistaan merkityn puoluehallituksen tervehdyksen.

Lappeenrannan puoluekokouksessa toimimme hyvässä yhteistyössä.

Nuoret tukivat kaksikielisen piirin aloitetta uuden periaateohjelman laatimiseksi puolueelle. Aloitevaliokunnassa saimme aloitteelle lähes yksimielisen tuen, mutta suuressa salissa puolueen johto kaatoi sen.

Kaksikielisen piirin tuella hyväksyttiin puolueen aatteellista ohjelmatyötä koskeva nuorten aloite.

Kuopiossa se kirjattiin ensi vuoden toimintasuunnitelmaan: ”Vuonna 2023 käynnistetään laajasti jäsenistöä osallistava aatteellinen ohjelmatyö alkiolaisuudesta 2020-luvulla.”

Perjantaina pidetyssä puoluehallituksen kokouksessa kannatin nuorten ehdotusta, jonka mukaan hyvinvointialueiden muodostaminen tekee mahdolliseksi epäonnistuneiden kuntaliitosten purkamisen. Hävisimme äänestyksen.

Nuorten toiminnan takana oli ilmiselvästi se ”joukkue”, joka on vuoden 2010 Lahden puoluekokouksesta lähtien käyttänyt valtaa puolueessa.

x x x

Ennen kaksikielisen piirin syyskokousta olin ajatellut, että saattaisin jäädä pois puoluehallituksen jäsenyydestä. Olisin jatkanut vain piirin puheenjohtajana.

Ennen syyskokousta ehdin jo kysyä Katri Kulmunilta, olisiko hän valmis tulemaan mukaan kaksikielisen piirin toimintaan ja edustajaksemme puoluehallitukseen. Katri kieltäytyi.

Syyskokouksessa minut valittiin edelleen piirin edustajaksi puoluehallitukseen. Viikonlopun kokemusten vuoksi olen päättänyt jatkaa puoluehallituksen jäsenenä.

Ylimääräisessä kokouksessa aion ehdottaa, että järjestelemme uudelleen edustustamme puoluevaltuustossa ja puoluehallituksessa siten, että varajäseneksi puoluehallitukseen tulee nainen.

Viikonlopun kokemusten vuoksi olen päättänyt olla sittenkin ehdolla eduskuntavaaleissa. Peruutan siis 19.10. ilmoittamani peruutuksen. Ehdokassuostumukseni on voimassa.

Viikonlopun kokemukset osoittavat, että Keskustassa käydään sisäistä valtataistelua, jossa ei piitata vähääkään siitä, kuinka puolueen käy. Tulokset näkyvät kannatuksessa.

Haluan olla mukana eduskuntavaaleissa palauttamassa äänestäjien luottamusta Keskustaan. Rohkaisen mukaan vaalityöhön myös muita puolueen ja Suomen tulevaisuudesta huolta kantavia.

x x x

Kuluneen vuoden mittaan on väitetty, että minun kirjoitukseni Ukrainan sodasta ja Suomen Nato-jäsenyydestä ovat vahingoittaneet Keskustaa ja heikentäneet puolueen kannatusta. Tämä väite on käsittämätön senkin vuoksi, että kirjoitukseni eivät ole saaneet juuri lainkaan julkisuutta.

Jokainen voi nyt lukea kaikki viimeisten kahden vuoden aikana julkaisemani ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitelleet kirjoitukset uudesta kirjastani ”Sota vai rauha Suomelle?”.

Ukrainan tilanteen ymmärtämiseksi on tärkeää perehtyä sodan taustoihin ja siihen, kuinka se kytkeytyy meneillään olevaan ”uuteen kylmään sotaan”. Laajempaan yhteyteen on sijoitettava myös Suomen hakemus liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi.

Teos on ostettavissa ja tilattavissa kirjakaupoista ja markettien kirjaosastoilta. Se on tilattavissa myös Pohjanrannan verkkokaupasta.