19
joulu
2021
14

”Mediapeli ratkaisi vuoden 1994 presidentinvaalit”

Tänään klo 11 TV1 esittää uusintana Politiikka-Suomen 8. jakson ”Pulinat pois”.

Nimi tuo mieleen Johannes Virolaisen ja Keskustan Turun puoluekokouksen, mutta pääosassa ovat vuoden 1991 eduskuntavaalit ja niiden jälkeen järjestetyt presidentinvaalit.

Ohjelmassa käsitellään perusteellisesti vuoden 1994 presidentinvaaleja, joissa olin Keskustan ehdokkaana.

Siinä keskitytään vaalien loppusuoran kamppailuun Martti Ahtisaaren ja Elisabeth Rehnin välillä. Omaa osuuttani käsitellään hyvin lyhyesti.

Lasse Lehtinen kertoo ohjelmassa, että he olivat teettäneet rintanapin, jonka viesti oli, että parempi ylipainoinen kuin luonnevikainen. Hän perusteli tätä viestiä sillä, että he olivat luulleet minun olevan Ahtisaaren kanssa toisella kierroksella.

Tähän yhteyteen ohjelmassa on liitetty kommenttini, jonka mukaan olin pudonnut toiselta kierrokselta sen vuoksi, että ”mediavoimat” olivat muuttaneet muutamassa päivässä vaalien asetelman kokonaan toiseksi.

Ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa ”Voiko vitutukseen kuolla” tästä mediavoimien toiminnasta kerrotaan tarkemmin kohdassa 35:50-37:55. Siinä käsitellään juuri vaalien edellä noussutta kohua Venäjän suurlähetystön Suomelle lähettämästä ”nootista”.

Ohjelmassa kerrotaan siitä, että vaaleja edeltäneenä lauantaina MTV:n kymmenen uutisiin päästettiin äärioikeistolainen Seppo Lehto väittämään, että minä olin nootin ”tilannut” ja että se oli samanlainen kuin vuoden 1961 nootti, jolla äänestäjiä peloteltiin äänestämään Kekkosta.

Esitän Politiikka-Suomen ohjelmassa sen arvion, että mediapeli ratkaisi vuoden 1994 presidentinvaalien lopputuloksen.

x x x

Politiikka-Suomen väki teki suuren palveluksen historiallisen totuuden etsijöille hankkimalla käyttöönsä tuon MTV:n uutislähetyksen. Yritin samaa vuonna 2017, kun tuotin Pohjanrannan kesäteatterille näytelmän ”Manu ja minä”. MTV kieltäytyi ”toimituksen linjan mukaan” antamasta materiaalille käyttölupaa.

Noottiuutisointi ei ollut ainoa MTV:n röyhkeä puuttuminen presidentinvaaleihin. Perjantai-illan vaalikeskusteluun oli hankittu täysin harhaanjohtava gallup-tutkimuksen tulos, jonka mukaan minä olisin ollut vasta neljännellä tilalla. Tosiasiassa olin ollut reilusti kakkosena, kuten ennakkoäänestyksen tulos myöhemmin osoitti.

Ehdokkaat pantiin istumaan studiossa gallupin mukaiseen järjestykseen. Tälläkin pyrittiin ohjaamaan porvarillisia äänestäjiä tukemaan Rehniä tai Ilaskiveä.

Lisätietoa vuoden 1994 presidentinvaalien mediapelistä on saatavissa teoksistani ”Itsenäisen Suomen puolesta” (ss. 148-159) ja ”Suomen linja” (ss. 226-229).

Eilen esitetyssä Dissidentissä ”Mediapeli ratkaisi vuoden 1994 presidentinvaalit” keskustelemme Susanna Junttilan kanssa tänään uusintana esitettävästä Politiikka-Suomen jaksosta.

Eilinen Dissidentti on katsottavissa Alfa-TV:n Permannosta.

Kirjoituksessa mainitut Politiikka-Suomen jaksot ovat katsottavissa Ylen Areenasta.

Kirjoituksessa mainitut teokset ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.