17
maalis
2021
18

Vaatiiko Suomen hiilineutraalisuus päästöjemme lisäämistä?

Ylle merkitsemäni otsikko on provokatoorinen, se on  myönnettävä.

Otsikko liittyy metsäntutkimuksen emeritusprofessori Kari Mielikäisen haastatteluun, jonka Polaris-TV on tänään julkaissut.

Haastattelun lopussa yllätän Mielikäisen kysymällä, eikö Suomi ole kokonaisuudessaan valtava hiilinielu, kun metsiemme ja soidemme vuosittain sitoman hiilen määrä ylittää reilusti maamme kokonaispäästöt.

Esitän myös tuon otsikkoon poimimani provokatiivisen kysymyksen: eikö Suomen hiilineutraalisuus itse asiassa edellyttäisi päästöjemme lisäämistä. Videolta käy ilmi, mitä Mielikäinen vastaa.

Joka tapauksessa turve on uusiutuva luonnonvara, kuten professori Mielikäinen haastattelussa osoittaa.

Turve pitäisi mielestäni mitä pikimmin poistaa EU:n päästökaupan piiristä. Sitä tulisi kohdella samalla tavoin kuin puun käyttämistä energianlähteenä.

Suomessa turpeen käyttöä pitäisi lisätä, eikä vähentää, kuten olen useissa blogikirjoituksissani esittänyt. Linkkejä joihinkin niistä on löydettävissä Pohjantähti-lehden arkistosta.

x  x  x

Professori Kari Mielikäisen haastattelun varsinaisena aiheena ovat metsäntutkimuksessa esiin tulleet menneisyyden ilmastonvaihtelut ja niiden syyt.

Haastattelu on osa kokonaisuutta, jossa Polaris-TV tuo esiin sellaisia ilmastopolitiikkaan ja kestävään kehityksen liittyviä tutkimustuloksia ja näkemyksiä, jotka eivät saa tilaa valtamediassa.

Sarjan ensimmäinen haastateltava oli ansiokkaita lustotutkimuksia tehnyt metsänhoitaja Mauri Timonen. Hän on työskennellyt läheisessä yhteistyössä professori Mielikäisen kanssa.

Timosen haastattelu osoittaa, että ilmastossa on koettu kuluneiden vuosituhansien, vuosisatojen ja vuosikymmenten mittaan voimakkaita vaihteluja.

Professori Mielikäisen haastattelulla pyritään saamaan vastausta kysymykseen, mitkä syyt ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat näihin metsien kasvussa havaittuihin vaihteluihin.

Tämän haastattelusarjan taustasta kerrotaan aikaisemmin julkaistuilla videoilla ”Tervetuloa Pohjanrantaan” ja ”Nykyinen ilmastopolitiikka on kestämätöntä myös ympäristöllisesti”.

x  x  x

Polaris-TV:n haastattelemat asiantuntijat eivät ole ”denialisteja”, jotka kieltäisivät hiilidioksidin vaikutukset ilmastonmuutoksiin.

Asiantuntijat tuovat esiin tieteellistä tietoa, joka osoittaa, että  olemme kokeneet menneisyydessä voimakkaista ilmastonvaihteluja. Näiden ilmastonvaihtelujen syitä tulisi ennakkoluulottomasti tutkia ja niistä tulisi keskustella.

Tätä kautta saisimme nykyistä vahvempaa pohjaa tulevia ilmastonmuutoksia koskeville ennusteille. Niitä puolestaan tarvitaan järkevän ilmastopolitiikan suunnittelemiselle ja toteuttamiselle.

Kuten omassa haastattelussani totesin, nykyinen ilmastopolitiikka ei ole kestävää taloudellisesti, yhteiskunnallisesti, eikä myöskään ympäristöllisesti.