27
tammi
2021
9

Kannattajajäseneksi Keskustan kaksikieliseen piiriin

Vuoden alusta lähtien olen toiminut Keskustan kaksikielisen piirin puheenjohtajana ja sen edustajana puoluehallituksessa. Viime viikon keskiviikkona osallistuin ensimmäiseen puoluehallituksen kokoukseen.

Kokoukseen osallistuminen toi mieleeni tapahtumat 52 vuoden takaa, jolloin olin ensimmäisiä kertoja läsnä Keskustapuolueen puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kokouksissa.

Tämä liittyi Suomen poliittiseen historiaan.

Johannes Virolainen sai vuoden 1969 alussa itselleen yrityisavustajan, poliittisen sihteerin. Tätä perusteltiin sillä, että hänellä oli opetusministerinä, pääministerin sijaisena ja puolueen puheenjohtajana kohtuuton työtaakka.

Siihen saakka vain pääministerillä oli ollut poliittinen avustaja, pääministerin sihteeri. Minäkin hoidin tuota virkaa vuosina 1971-72 Ahti Karjalaisen johtamassa hallituksessa.

Virolainen valitsi avustajakseen Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) pääsihteerin OIli Saarelan. Toimin tuolloin Helsingin Opiskelevien Keskustanuorten (HOKN) toiminnanjohtajana.

Tästä tehtävästä siirryin KOL:n vt. pääsihteeriksi, ja siinä omaisuudessa pääsin osallistumaan puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan kokouksiin.

Keskustan kaksikielinen piiri perustettiin vuonna 2008 nimellä ”Keskustan ruotsinkielinen piiri”. Esikuvana oli SDP:n kaksikielinen valtakunnallinen piirijärjestö.

Vuonna 2013 nimeä yksikertaistettiin ja siitä tuli ”Centerns distrikt – Keskustan piiri r.f.”. Uusi nimi vastaa paremmin toiminnan luonnetta. Mukana on äidinkieleltään ruotsinkielisten lisäksi runsaasti kaksikielisiä ja suomenkielisiä jäseniä.

Kaksikielisen piirin jäsenenä olevien paikallisyhdistysten jäsenet maksavat jäsenmaksun  oman alueensa piirijärjestöille, jotka palauttavat osan niistä osastojen käyttöön.

Kaksikielinen piiri voi sääntöjensä mukaan määrätä jäsenyhdistyksilleen jäsenmaksun, mutta käytännössä niitä ei ole peritty.

Sääntöjen mukaan piirillä voi olla kannatusjäseninä sekä Suomen kansalaisten muodostamia rekisteröityjä yhdistyksiä että yksittäisiä Suomen kansalaisia, jotka hyväksyvät keskustan periaatteet.

Muutamia kannattavia henkilöjäseniä olemme jo saaneet.

Kaksikielisen piirin toimintaa on rahoitettu puoluetuella, mutta vuosina 2018-2020 sitä ei ole maksettu.

Olemme puheenjohtaja Annika Saarikon kanssa sopineet, että kaksikielisen piirin toimintaan menneinä vuosina liittyneet taloudelliset ja muut ongelmat selvitetään. Meidän tulee mahdollisimman pian saada takaisin meille kuuluva puoluetuki.

Olen keskustellut puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kanssa mahdollisuuksista saada puolueelta toimintaamme toistaiseksi muuta taloudellista tukea, jotta voisimme muun muassa tukea puolueen kuntavaalityötä. Toistaiseksi nämä keskustelut eivät ole johtaneet tulokseen.

Tässä tilanteessa toivomme, että mahdollisimman monet keskustan jäsenyhdistykset, jäsenet ja puolueen kannattajat liittyisivät Keskustan kaksikielisen piirin kannattajajäseniksi.

Tässä vaiheessa emme ole määränneet kannatusjäsenmaksujen suuruutta. Jokainen voi maksaa sopivaksi katsomansa summan.

Myös vapaaehtoiset kannatusmaksut ovat tervetulleita.

Kannatusjäsenmaksut ja muut kannatusmaksut voidaan maksaa tilille Centerns distrikt/Keskustan piiri FI83 5560 0920 0166 81.

Kannattajajäsenistä ylläpidetään sääntöjen mukaista luetteloa, joka ei ole julkinen.

 

Paavo Väyrynen

puheenjohtaja

Centerns distrikt – Keskustan piiri r.f.