1
syys
2020
23

Puoluekokouksen valtakirjojen laillisuus on varmistettava

Kun aloin kirjoittaa viime sunnuntain blogiani ”Hajoaako Keskusta”, ajattelin, että se olisi viimeiseni ennen puoluekokousta. Eiliset uutiset antoivat kuitenkin virikkeen vielä tähän kirjoitukseen.

Eilen julkisuuteen tuli ristiriitaista tietoa korona-viruksen leviämisestä. THL kertoi, että koko maassa oli rekisteröity 9 uutta tartuntaa. Samana päivänä uutisoitiin, että pelkästään kahdella paikkakunnalla oli havaittu yhteensä 24 tartuntaa, Kuhmossa 16 ja Jyväskylässä 8.

Miten nämä luvut ovat selitettävissä?

Valtakunnalliset luvut määräytyvät näytteenottopäivän mukaan, joten ne eivät anna oikeaa kuvaa tilanteesta tällä hetkellä. Kun tartunnat näyttävät olevan vahvassa nousussa, riski niiden saamiseen saattaa ensi viikonloppuna olla varsin suuri.

Tätä kirjoittaessani sain vahvistusta arviolleni THL:n uudesta luvusta: 56 uutta päivittäistä tartuntaa.

Keskustan puoluekokous olisi ollut viisasta siirtää ensi kesään, kuten esitin mm. blogeissani ”Keskustan puoluekokous on siirrettävä ensi kesään” (19.6.) ja   ”Uhkapeliä kansalaisten terveydellä” (9.8.).

Toivokaamme, ettei virus Keskustan hajautetussa puoluekokouksessa leviä. Suurimmissa maakuntakokouksissakin on satoja osanottajia.

Tartunnat saattaisivat aiheuttaa vakavia sairastumisia.

x  x  x

Toinen ajatuksia herättävä eilispäivän uutinen oli, että Oulun puoluekokoukseen osallistuu yli 2400 virallista osanottajaa, noin 500 enemmän kuin vuosi sitten järjestettyyn Kouvolan puoluekokoukseen.

Tämä on ilahduttava luku, mutta samalla se synnyttää entistä vakavampia kysymyksiä Oulun puoluekokouksen laillisuudesta.

Julkaisin 13.8. blogin ”Syyskuun puoluekokous olisi laiton”. Sen lähtökohtana oli Alfa-TV:ssä esitetty haastattelu, jossa minulta kysyttiin puoluekokouksen legitimiteetistä, sen oikeudellisesta hyväksyttävyydestä.

Vastasin, että legitimiteetti olisi hyvin heikko. Poikkeusolojen vuoksi puoluekokousedustajia ei ole voitu puolueen sääntöjen ja yhdistyslain mukaisella tavalla valita. Lisäksi varsinkin vanhempi väki arkailee tartuntavaaran vuoksi siihen osallistua.

Blogin perusteella Uudessa Suomessa käydyssä keskustelussa otin esille verkossa julkaistun Terhi Latvalan kirjoituksen. Hän on KHT, osakas, toimitusjohtajan sijainen ja hallituksen jäsen yrityksessä Oy Tuokko Ltd, joka on johtava järjestöoikeuden asiantuntija.

”Keskustelua on herättänyt mahdollisuus järjestää yhdistyksen kokous sähköisesti/etäosallistumisen kautta. Yhdistyslain 17 pykälän mukaan
säännöissä voidaan määrätä, että kokoukseen voidaan säännöissä mainituilla edellytyksillä osallistua myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Käytännössä siis etäosallistuminen edellyttää sen käyttömahdollisuuden mainitsemista säännöissä.”

Tähän on tehty väliaikainen poikkeus:

”Hallituksen esityksessä (HE 45/2020) kuitenkin väliaikaisesti mahdollistetaan etäosallistuminen kokouksiin 30.9.2020 mennessä hallituksen päätöksellä, vaikka säännöissä ei olisi tästä mainintaa. Poikkeus ei koske niitä yhdistyksiä, jotka ovat jo siirtäneet tavallisesti kevätkokouksessa päätettävät asiat syksyn 2020
yhdistyksen kokouksen päätettäviksi.”

Etäosallistumisella on kuitenkin omat rajansa:

”Lisäksi etäosallistumisen osalta on hyvä huomata, että etäosallistumisella ei voida korvata perinteisen fyysisen kokouksen järjestämistä, vaan kyseessä on osallistumismuoto, jonka yhdistys voi halutessaan tarjota tavallisen kokousosallistumisen lisäksi. Siten myös fyysisen kokouksen järjestäminen on välttämätöntä, ja yhdistyksen jäsenten osallistumismahdollisuutta fyysiseen kokoukseen ei voida rajoittaa.”

Jäsenten osallistumismahdollisuutta Oulussa pidettävään kokoukseen ei siis olisi saanut rajoittaa.

Tämän valossa on oikeudellisesti vähintään kyseenalaista, että puoluekokousedustajia on suorastaan estetty osallistumasta Oulussa pidettävään fyysiseen kokoukseen ja ohjattu osallistumaan maakunnallisiin etäkokouksiin.

Lisäksi kokouksen hajauttaminen vaarantaa vakavasti puoluekokousedustajien tasapuoliset vaikutusmahdollisuudet.

x  x  x

Suurempi kysymys on, onko kokousedustajat valittu yhdistyslain ja sääntöjen määräämällä tavalla.

Koronan vuoksi osastojen ja kunnallisjärjestöjen kokouksia jätettiin vuoden alussa runsaasti pitämättä.

Puoluekokouksen lähestyessä kokouksia on järjestetty, mutta ilmeisesti osaa valtakirjan esittäneistä ja esittävistä kokousedustajista ei ole sääntöjen määräämällä tavalla yhdistyksen kokouksessa tähän tehtävään valittu.

Tähän viittaa virallisiksi puoluekokousedustajiksi ilmoittautuneiden suuri määrä.

Keskustassa on ikävä kyllä viime vuosina turvauduttu valtakirjojen laittomaan tehtailuun. Mielessäni ovat erityisesti vuoden 2012 Rovaniemen puoluekokouksen tapahtumat. Keskustanuoret Antti Kurvisen johdolla tehtailivat silloin runsaasti laittomia valtakirjoja Tuomo Puumalan tueksi. Jouduin Antin kanssa ikävään sanaharkkaan, kun puutuin tähän asiaan.

On mahdollista, että nytkin tekaistujen valtakirjojen laatimista on rohkaistu ja jopa suorastaan organisoitu.

Edellisen blogini ”Hajoaako Keskusta?” lähtökohtana oli Sirkka-Liisa Anttilan haastattelu Alfa-TV:ssa.

Verkkouutiset otsikoi siitä laatimansa uutisjutun: ”Keskusta on vaarassa hajota. Keskustakonkarin mukaan puolueen tilanne on todella vakava.”

Kirjoitin blogissani:

”Hajoaako Keskusta, kuten Sirkka-Liisa Anttila haastattelussaan ounasteli? En tiedä? Paljon riippuu siitä, mitä viikon kuluttua järjestettävässä puoluekokouksessa tapahtuu.”

Käydyssä keskustelussa joku huomautti, että Keskusta ei ole hajonnut organisaationa, mutta äänestäjien kokoontumispaikkana kyllä.

Vastasin:

”Juuri näin.

Keskustalaiset ovat hajaantuneet, kun suuri osa perinteisestä kannattajakunnasta on siirtynyt muihin puolueisiin ja niiden kannattajiksi. Osa on siirtynyt katsomoon ja passivoitunut.

Kuten blogistani käy ilmi, olen yrittänyt pelastaa puolueen ja koota keskustalaiset yhteen. Tätä työtä teen edelleen.

Hajoaminen on estettävä ja voimat koottava.”

Kokemus osoittaa, että puolueet ovat olleet vaarassa hajota erityisesti silloin, kun valtataistelun tuoksinassa on syyllistytty sääntöjen vastaiseen tai jopa laittomaan toimintaan.

Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää Oulun puoluekokouksen valtakirjojen tarkastuksen yhteydessä varmistaa, että sääntöjen mukaiset valintakokoukset on todella pidetty.

x x  x

Jotkut ovat pelänneet, että tulisin puoluekokoukseen ja käyttäisin siellä puheenvuoron. Ilmeisesti tästä syystä puolueen Ruotsinkieliselle piirille on puoluetoimistosta ilmoitettu, ettei sillä ole maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi oikeutta osallistua puoluekokoukseen.

Tämä on uskomatonta!

Pari vuotta sitten piiriltä evättiin puoluetuki tiliepäselvyyksien perusteella. Tilinpidosta oli huolehtinut Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri, jonka silloinen toiminnanjohtaja Aki Utter minulle viime talvena vakuutti, että tilit olivat olleet kunnossa.

Nyt varattomalta piiriltä pyritään eväämään oikeus osallistua puoluekokoukseen!

Voin rauhoittaa puoluetoimistoa ilmoittamalla, että en osallistu puoluekokokseen, en edes tarkkailijana. Tartuntavaara koronaan on liian suuri.

Kirjoituksessa mainitut blogini ovat luettavissa kotisivuni blogi-arkistosta.