28
huhti
2019
17

Ikäsyrjintää

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden ilmoitti äskettäin tavoittelevansa Demokraattisen puolueen ehdokkuutta vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Hän on nyt 76-vuotias.

Aikaisemmin ehdolle asettui edellisissä vaaleissa ehdokkuuden Hillary Clintonille niukasti hävinnyt 79-vuotias Bernie Sanders. Toiselle kaudelle pyrkivä Donald Trump on pian 73-vuotias.

Kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja toimii 78-vuotias Nancy Pelosi.

Maailman mahtavimman valtion johtoon voidaan siis valita varttuneita ja kokeneita poliitikkoja.

Suomessa on toinen kulttuuri.

Omalta osaltani olen saanut jo pitkään kehotuksia vetäytyä poliittisesta toiminnasta. Viime aikoina ne ovat lisääntyneet. Useimmat neuvot tulevat kilpailijoiden ja vastustajien piiristä.

Olen vastannut ja vastaan, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on minulle luovaa toimintaa ja elämäntehtävä, kuten useiden taiteilijoiden ja tiedemiesten elämäntyö. Aion olla mukana niin kauan kuin terveyttä ja kannatusta riittää.

Olin aikanaan erilainen nuori, kun rohkenin haastaa vanhan vallan.

Olin 25-vuotiaana ehdolla Keskustan puheenjohtajaksi ja nousin varapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajaksi minut valittiin 33-vuotiaana.

Nuorena nousin myös valtiollisen elämän johtotehtäviin. Kansanedustajaksi tulin 23 vuoden iässä, ja saman tien pääsin pääministeri Ahti Karjalaisen poliittisena sihteerinä mukaan valtioneuvoston työhön.

Opetusministeriksi Martti Miettusen syksyllä 1975 muodostamaan ”hätätilahallitukseen” tulin 29-vuotiaana. Seuraavana syksynä siirryin Miettusen johtaman vähemmistöhallituksen työministeriksi. Keväällä 1977 nousin 30-vuotiaana ulkoministeriksikin Kalevi Sorsan johtamaan hallitukseen.

Nyt olen erilainen seniori. Mieleltäni olen edelleen nuori radikaali, joka ei voi sietää epäkohtia ympärillään vaan haluaa taistella paremman tulevaisuuden puolesta.

Sanan mukaisesti radikaali on ihminen, joka menee asioiden juuriin, ajattelee omilla aivoillaan, kyseenalaistaa kaiken ja pyrkii ennakkoluulottomasti parantamaan asioita.

Ikään suhtaudun oman elämänkokemukseni pohjalta. Oma isäni eli 101 vuotiaaksi ja sai vielä 100-vuotiaana patentin keksimälleen perunanistutuskoneelle. Isoisäni eli hyväkuntoisena 95-vuotiaaksi ja isosetäni tätäkin vanhemmaksi. Kaikki radikaaleja läpi elämänsä.

Terveyttä on ollut riittävästi, vaikka sairastan sepelvaltimotautia ja olen kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä. Isälläkin oli paha sepelvaltimotauti, mutta hän ei tiennyt siitä mitään. Uusiutumiskykyinen elimistö loi uusia verisuonia tukkeutuneiden tueksi.

Kannatusta mitataan taas kuukauden kuluttua järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa.

En ole mielestäni liian vanha Euroopan parlamentin jäseneksi. On siellä muista maista ollut yli 90-vuotiaitakin.

Äänestäjät ratkaisevat.