30
maalis
2019
17

Kuumetta ja vaalikuumetta

Heräsin aamuyöllä kovaan kuumeeseen. Otin lääkettä sen taltuttamiseen. Aamulla olo on ollut parempi.

Kuumeilu liittyi siihen, että eilen nenäni alkoi vuotaa vaalikiertueellani Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Toivottavasti se ei estä osallistumistani vaalitilaisuuksiin. Tänään niitä on Oulun seudulla viisi ja huomenna Uudellamaalla kuusi.

Maanantaina minun pitäisi osallistua siihen ainoaan Yleisradion järjestämään vaalikeskusteluun, johon minut on eduskuntapuolueen puheenjohtajana kutsuttu.   Se toteutetaan klo 10.30-12.30 Oulussa yhdessä sanomalehti Kalevan kanssa. Keskustelu esitetään vain Ylen Areenassa.

Tähtiliike on kutsuttu tiistaina 2.4. nauhoitettavaan ja illalla esitettävään eduskunnan ulkopuolisille pienpuolueille tarkoitettuun Yleisradion vaalikeskusteluun. Emme osallistu. Meidän paikkamme on eduskuntapuolueiden keskusteluissa.

Odotamme edelleen kutsua eduskuntapuolueiden suureen vaalikeskusteluun. Tätä koskevaan pyyntöön emme ole saaneet vastausta.

MTV on päättänyt toimia samalla tavalla kuin Yleisradio, samoin osa lehdistöstä.

Poikkeuksen tekee Helsingin Sanomat, joka on kutsunut minut 9.4. klo 16-18 Sanomatalossa järjestettävään eduskuntapuolueiden vaalikeskusteluun. Se on nähtävissä lehden verkkosivun kautta.

Vaalikuumekin nousee. Sitä nostattavat tulokset gallup -tutkimuksista. Niitä käytetään jälleen myös äänestäjien ohjailemiseen.

Yleisradion ja MTV:n päätös sulkea Tähtiliike eduskuntapuolueiden vaalikeskustelujen ulkopuolelle suosii voimakkaasti Perussuomalaisia.

Perussuomalaiset saavat mahdollisuuden esiintyä ainoana Suomen itsenäisyyttä puolustavana EU- ja eurokriittisenä puolueena, vaikka se on ollut ja on politiikassaan hyvin epäjohdonmukainen.

Marraskuussa 2016 perustuslakivaliokunta Perussuomalaisten jäsenten johdolla hautasi tekaistuin perustein minun kesällä 2015 tekemäni kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Tätä päätöstä oli tekemässä mm. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Leena Meri. Euroalueen jäsenenä Suomella ei ole taloudellista itsenäisyyttä.

Perussuomalaiset väittävät puolustavansa Suomen itsenäisyyttä, mutta kannattavat Euroopan unionin kehittämistä sotilasliitoksi, jonka osana Suomi menettäisi turvallisuus- ja puolustuspoliittisen itsenäisyytensä.

Kun Tähtiliike ei ole mukana vaalikeskusteluissa, kukaan ei vaadi Perussuomalaisia tilille Sipilän hallituksen holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta kesäkuuhun 2017 saakka, jolloin puolue siirtyi oppositioon. Muut eduskuntapuolueet vaikenevat, kun ne kantavat samaa vastuuta.

Syksyllä 2015 Perussuomalaisten eduskuntaryhmä siunasi yksimielisesti sen, että Sipilän hallitus torjui minun vaatimukseni rajatarkastusten palauttamisesta. Suomeen pääsi tulemaan yli kolmekymmentätuhatta turvapaikanhakijaa, pääasiassa nuorta miestä, joista suurimmalla osalla ei ollut oikeutta turvapaikkaan. Perussuomalaiset yhtyivät hallituksen selityksiin, ettei tarkastusten palauttaminen ollut mahdollista.

Kuitenkin Saksa ja Itävalta olivat tuolloin jo ottaneet käyttöön osittaiset rajatarkastukset. Myöhemmin syksyllä myös Tanska, Ruotsi ja Norja palauttivat tarkastukset. Suomi olisi voinut ja Suomen olisi pitänyt palauttaa ne alkusyksystä. Jälkikäteen Euroopan tuomioistuin on vahvistanut, että jäsenmailla ei ole velvollisuutta päästää rajansa yli turvapaikanhakijoita toisesta jäsenmaasta.

Muille eduskuntapuolueille sopii hyvin, että Tähtiliike on sivussa keskusteluista ja Perussuomalaiset porskuttaa kohti vaalivoittoa.

Perussuomalaiset eivät vastusta Sipilän hallituksen keskittävää metropolipolitiikkaa. Helsingin valtuustossakin he ovat Jussi Halla-ahon johdolla sitä kannattaneet.

Perussuomalaiset eivät arvostele Sipilän hallituksen toteuttamia perusturvan leikkauksia, kun he olivat itse niistä päättämässä.

Perussuomalaiset eivät aseta kyseenalaiseksi Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa eivätkä edes euroalueessa.

Ja mikä tärkeintä: Perussuomalaiset eivät vastusta hallituksen politiikkaa, jolla Suomea viedään kohti Nato-jäsenyyttä. Jussi Halla-aho sitä henkilökohtaisesti tukee.

Tähtiliike on ainoa vastavoima tälle politiikalle. Siksi se pidetään sivussa vaalikeskusteluista ja pyritään vaientamaan.

Viime keskiviikkona sain puhelun Sauli Niinistöltä. Hän pyysi tukea vaalirauhaa koskevalle julistukselleen. Annoin.

Vaalirauhan pitäisi koskea myös vaalijulisteita. Meidän julisteitamme on jo tärvelty ainakin Loviisan suunnalla.

Kovin kohtuuttomalta tämä vaalitaistelun yksipuolisuus tuntuu.

Muut eduskuntapuolueet ovat saaneet valtavan ilmaisen julkisuuden Yleisradiossa. Meidän toimintaamme ei edes uutisoida. Yleä kiinnostavat näköjään vain jutut, jotka saattaisivat meitä vahingoittaa.

Meidän osamme on Yle-veron maksajina rahoittaa muiden eduskuntapuolueiden kampanjointia.

Oma kampanjamme on työläs ja raskas – myös taloudellisesti. Joudumme kiertämään maata terveytemme, toivottavasti emme henkemme, kaupalla.