14
maalis
2019
23

Räikeää poliittista syrjintää

Tänään näyttäytyy eduskuntavaaleihin liittyvä poliittinen syrjintä räikeimmillään.

Yleisradio aloittaa vaaleihin liittyvät ohjelmat eduskuntapuolueiden puheenjohtajien suurella vaalikeskustelulla. Mukana ovat kaikki muut eduskuntapuolueet paitsi Tähtiliike.

Ilta-Sanomat puolestaan järjestää tänään Sanomatalossa vaalimessut, joissa ovat esillä Tähtiliikettä lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet.

Molemmilla syrjintätapauksilla on erikoinen tausta.

Yleisradiolla on ollut vakiintunut käytäntö, jonka mukaan eduskuntapuolueille järjestetään yhdet vaalikeskustelut ja eduskunnan ulkopuolisille pienpuolueille toiset. Nyt kuitenkin päätettiin sulkea yksi eduskuntapuolue niille tarkoitettujen keskustelujen ja vaaliohjelmien ulkopuolelle.

Kun pyysimme puoluerekisteriin päästyämme saada oman ns. puoluepäivän, uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava johtaja Jouko Jokinen ilmoitti meille, että Yleisradion hallintoneuvosto oli 4.12. pitämässään kokouksessa päättänyt, että ”vaaliohjelmiin osallistuvat hallintoneuvoston päätöksentekohetkellä rekisteröidyt puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja tämän hetken eduskunnassa”.

Tein hallintoneuvoston päätöksestä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Hallintoneuvoston antamasta selvityksestä kävi yllättäen ilmi, ettei se ollut tehnytkään Jokisen meille ilmoittamaa päätöstä. Sen antamat ohjeet päinvastoin edellyttivät, että ”Radion ja television erillisissä puoluekohtaisissa vaaliohjelmissa edustettuina ovat eduskuntapuolueet. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet pääsevät esittelemään näkemyksiään erillisessä näiden puolueiden vaalikeskustelussa.”

Kävi ilmi, että Jokinen oli itse tehnyt sen päätöksen, jonka hän väitti hallintoneuvoston tekemäksi.

Oikeusasiamiehelle Jokinen perusteli ratkaisuaan sillä, että ”Vaaliohjelmista on tehtävä sekä toimituksen että erityisesti yleisön näkökulmasta hallittavia ja mahdollisimman laadukkaita. Vaaliohjelmien rakenteen kannalta yhdeksän puoluetta on yläraja.”

Erikoinen perustelu. Kuinka suuri on ero yhdeksän ja kymmenen keskustelijan välillä? Minun mukanaoloni olisi nostanut keskustelujen laatua ja kiinnostavuutta, kuten vuodentakaiset presidentinvaalit osoittivat. Journalistiset perusteet olisivat nimenomaan edellyttäneet meidän mukana oloamme.

Saatuani hallintoneuvoston selvityksen täydensin kanteluani toteamalla, että hallintoneuvosto oli laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa antamiensa ohjeiden noudattamista.

Oikeusasiamies kuitenkin katsoi, ettei vaaliohjelmien järjestämisessä ole ilmennyt oikeusasiamiehen toimenpiteitä edellyttävää lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.

Meidät on kutsuttu 2.4. järjestettävään eduskunnan ulkopuolisten pienpuolueiden vaalitenttiin. Olemme ilmoittaneet, että emme osallistu. Meidän paikkamme on eduskuntapuolueiden tenteissä ja keskusteluissa.

Helmikuun alkupuolella saimme Ilta-Sanomilta kutsun osallistua Sanomatalossa 14.3. järjestettäville vaalimessuille. Ilmoitimme tulevamme. Helmikuun 26. päivänä meiltä pyydettiin vahvistusta tuloomme, koska vaalimessupisteet oli määrä arpoa saman viikon lopulla. Vahvistimme osallistumisemme.

Viime viikolla minulle kuitenkin ilmoitettiin puhelimitse, että emme voikaan osallistua. Ei kuulemma ollut tilaa eikä aikaa. Kun kysyin perusteluja, minulle vastattiin, että emme olleet saaneet kansanedustajia viime eduskuntavaaleissa. Kun huomautin, että Sinisetkään eivät saaneet, sain vastauksen: ”Se onkin hallituspuolue”.

Meillä on kuitenkin eduskuntavaaleissa enemmän ehdokkaita kuin Sinisillä.

Johonkin mekin sentään kelpaamme. Maanantaina osallistuin Paasikivi-Seuran järjestämään ulko-ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Sen yhteydessä Sari Essayah valitteli kiireitään, kun on niin paljon erilaisia haastatteluja ja esiintymisiä radiossa ja televisiossa.

Tähtiliike ei saa juuri lainkaan julkisuutta TV- ja radio-ohjelmissa. Niinpä minun on lähdettävä taas kansan pariin. Vaalitilaisuuksia kertyy parisen sataa.

Mukavaahan äänestäjien kohtaaminen on, mutta raskaaksi se käy. Kustannuksiakin kertyy, kun on maksettava tilavuokria, tarjoiluja ja lehti-ilmoituksia.

Siihen nähden on kerta kaikkiaan kohtuutonta, että muille eduskuntapuolueille suodaan rahalliselta arvoltaan jopa satojen tuhansien eurojen ilmainen julkisuus. Ja pääroolissa on valtion omistama ja verovaroin rahoitettava Yleisradio.

Sapettaa.