1
elo
2018
7

Journalismin periaatteet kunniaan

Julkaisin viime perjantaina blogin, jossa kerroin kannattajakorttien keräämisestä Seitsemän tähden liikkeen saamiseksi puoluerekisteriin. (Kortteja keräämään 27.7.2018)

Uutisointi oli lähes kauttaaltaan asiallista. Ikävän poikkeuksen muodosti Helsingin Sanomat, jonka 28.7. julkaisemassa uutisessa toistettiin julkisuuteen aikanaan syötettyjä virheellisiä väitteitä, vaikka tärkeimmät faktat olivat jälleen luettavissa blogistani.

Kirjoitin HS:iin seuraavanlaisen oikaisupyynnön:

HS:n mukaan ”Kansalaispuolue ajautui riitoihin keväällä rahaepäselvyyksien vuoksi, ja Väyrynen erotettiin puolueesta”.

Tosiasiassa ”riidat” alkoivat helmikuun lopulla, jolloin Sami Kilpeläinen, Piia Kattelus ja Tuula Komsi järjestivät 20.2. laittomasti kokoon kutsutun hallituksen kokouksen. Varoitin heitä ennakkoon siitä, että kokouksen pitäminen johtaisi oikeustoimiin.

Ensimmäisen kanteeni nostin kuitenkin vasta 27.2. sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että 20.2. pidetyssä kokouksessa oli ryhdytty muuttamaan edessä olleen vuosikokouksen äänivaltasuhteita erottamalla suuren osan puolueen jäsenistä.

Erottamiset olivat laittomia. Ne perustuivat siihen, että jäsenet eivät olleet kokoukseen mennessä maksaneet jäsenmaksua. Jäsenmaksulle ei kuitenkaan ollut asetettu määräaikaa, eikä laskua tai perimiskirjettä ollut lähetetty. 

Kun minua ja Seppo Hauta-ahoa ei voitu erottaa jäsenmaksun maksamattomuuden perusteella, tekaistiin väitteet taloudellisista väärinkäytöksistä, joiden perusteella meidät erotettiin 3.3. juuri ennen vuosikokousta pidetyssä hallituksen kokouksessa. Nämäkin erottamiset toteutettiin yhdistyslakia rikkoen. 

Toisen 6.3. nostamani moitekanteen pääkysymys on kuitenkin 3.3. pidetyn vuosikokouksen laittomuus. 

On totta, että käräjäoikeus kesäkuun 18. päivänä peruutti aikaisemmin tekemänsä päätöksen yleisen kokouksen päätösten täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Täytäntöönpanon keskeytys kuitenkin palautui 18.7., jolloin käräjäoikeus päätti määrätä sen voimaan puolueen yhdentoista jäsenen tekemän mitätöimiskanteen perusteella.

Päätoimittaja Antero Mukka ilmoitti, että oikaisua ei julkaista. Hän kertoi lähettäneensä sen uutislinjaan mahdollisia jatkojuttuja silmälläpitäen.

Tänään jatkoa seurasi. Nyt HS antoi runsaasti tilaa perättömille syytöksille kannatusjäsenten sähköpostiosoitteiston käytöstä. Muu media levitti kritiikittömästi väitteitä eteenpäin.

Tähän HS:n ”jatkojuttuun” eivät kuitenkaan ”mahtuneet” tiedot siitä, että 20.2. pidetyssä hallituksen kokouksessa oli laittomasti erotettu suuri osa puolueen jäsenistä. Jutussa ei myöskään vieläkään kerrottu, että Helsingin käräjäoikeus on yhdentoista jäsenen nostaman mitätöimiskanteen nojalla 18.7. määrännyt vuosikokouksen päätösten toimeenpanon keskeytettäväksi.

Tilanne Kansalaispuolueessa on nyt sellainen, että sillä ei ole oikeustoimikelpoista hallitusta. Pidettyjen kokousten laillisuus ratkeaa oikeudenkäynneissä. Ne saattavat viedä niin pitkän ajan, että puolue ei pysty osallistumaan ensi kevään vaaleihin. Siksi olen joutunut työhön uuden puolueen perustamiseksi.

Kansalaispuolueessa vallan kaapannut muutaman jäsenen ryhmittymä on käytännössä tuhonnut sen. Nyt pyritään näköjään keinoja kaihtamatta vaikeuttamaan uuden puolueen perustamista.

Lähes kaikki Kansalaispuolueen kannatusjäsenet ovat siirtyneet Seitsemän tähden liikkeen kannattajiksi. Valtaosa puolueen jäsenistä on puolestaan ollut mukana vaatimuksessa, jonka perusteella Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut minulle valtuuden järjestää puolueen ylimääräinen yleinen kokous sen hallituksen vaihtamiseksi. Tästä päätöksestä kaapparit ovat valittaneet hallinto-oikeuteen. Heidän tukenaan on vain pari muuta puolueen jäsentä.

Pyydän, että mediassa journalismin periaatteita kunnioittaen perehdyttäisiin tosiasioihin ja että uutisointi olisi tasapuolista.