11
maalis
2018
27

Mielivaltaa ja laittomuuksia

Poliittisten puolueiden tulisi toimia esimerkillisesti kansanvallan ja laillisuuden tyyssijoina. Median puolestaan tulisi neljäntenä valtiomahtina ja vallan vahtikoirana puuttua erityisesti niissä esille tuleviin vallan väärinkäytöksiin ja laittomuuksiin. Viimeaikaiset kokemukset osoittavat, kuinka kaukana olemme tästä ihannetilasta.

Kansalaispuolueessa hallituksen johtoon presidentinvaalien ajaksi tilapäisesti nostetut kolme jäsentä – Piia Kattelus, Sami Kilpeläinen ja Tuula Komsi – ryhtyivät toteuttamaan laitonta vallankaappausta. Tarkoitus tietysti oli, että eduskuntaan tultuani palaan puolueen johtoon, ja se alkaa toimia sääntöjensä mukaisena parlamenttipuolueena. Kolmikko ryhtyi kuitenkin laittomia keinoja käyttäen muuttamaan sitä tavalliseksi joukkopuolueeksi, jota he itse johtaisivat.

Kansanvallan turvaamiseksi puolueeseen otettiin alkuvaiheessa perustajajäsenten rinnalle runsaat kolmekymmentä asiantuntijajäsentä. Heistä parisenkymmentä on osallistunut aktiiviseen toimintaan. Kannatusjäseniä on lähes kolme tuhatta.

Kolmikko ryhtyi järjestämään laittomia ja sääntöjen vastaisia hallituksen kokouksia, joilla pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin.

Helmikuun 20. päivänä pidetyssä laittomasti kokoonkutsutussa hallituksen kokouksessa erotettiin laittomasti suuri joukko puolueen jäseniä.

Nostamani moitekanteen nojalla Helsingin käräjäoikeus määräsi 28.2. antamallaan ratkaisulla, että kokouksessa tehtyjen päätösten täytäntöönpano on keskeytettävä. Perusteluna olivat valituksen hyväksymisen todennäköisyys ja se, että erottamisilla pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin

Täytäntöönpanokiellosta piittaamatta Oulussa pidettiin aamulla 3.3. samalla tavalla laittomasti koolle kutsuttu hallituksen kokous, jossa laittomia erottamisia jatkettiin ja otettiin uusia jäseniä. Näilläkin päätöksillä pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin.

Iltapäivällä pidetyssä ja niinikään laittomasti kokoonkutsutussa vuosikokouksessa kolmikko valitutti itsensä puolueen johtoon vuodeksi eteenpäin eli eduskuntavaaleihin saakka. Lisäksi päätettiin ryhtyä uudistamaan sääntöjä siten, että Kansalaispuolueesta tulisi tavanomainen joukkopuolue. Kokoukseen osallistui vain kourallinen puolueen äänivaltaisia jäseniä.

Moitekanteen perusteella Helsingin käräjäoikeus päätti 7.3. määrätä näiden molempien kokousten päätösten täytäntöönpanon keskeytettäväksi.

Valtaosa Oulussa paikan päällä olleista puolueen jäsenistä kieltäytyi osallistumasta laittomasti järjestettyyn vuosikokoukseen. Me pidimme jo aamupäivällä kokouksen, jossa valittiin Seppo Hauta-ahon johtama väliaikainen hallitus. Puoluehallitusta täydennetään myöhemmässä jatkokokouksessa, jossa käsitellään myös muut vuosikokousasiat. Kokoukseen osallistui viisitoista jäsentä ja päätökset tehtiin yksimielisesti.

Oikeudellisessa mielessä tilanne on kaiken tapahtuneen jälkeen toistaiseksi hieman epäselvä. Se on kuitenkin varmaa, että puolueen jäsenten vakaan enemmistön tahto lopulta toteutuu.

Julkisuudessa Kansalaispuolueen tapahtumista on syntynyt hyvin virheellinen käsitys, vaikka tiedotusvälineille on annettu niistä kaikki oleelliset tiedot ja myös kopiot Helsingin käräjäoikeuden ratkaisuista. ( http://kansalaispuolue.fi/blogit/#blog-post-313 http://kansalaispuolue.fi/upload/File/Pa_a_to_s_28.2.2018.pdf?992837 http://kansalaispuolue.fi/upload/File/skannaus_2018_3_7_15_30_48_806.pdf?678530 )

Kolmikon annetaan esiintyä mediassa edelleen puolueen virallisina edustajina, eikä heidän kaappausyritystään ja siihen liittyneitä laittomuuksia ole tuotu juuri lainkaan esille.

Helposti media on nielaissut myös järjettömät syytökset, että olisin syyllistynyt taloudellisiin väärinkäytöksiin ja rikoksiin. Poliisille jättämäni tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta tai törkeästä kunnianloukkuksesta on jäänyt vaille huomiota, vaikka senkin teksti on toimitettu tiedotusvälineille. ( http://kansalaispuolue.fi/upload/File/Tutkintapyynt%C3%B6.pdf?595976 http://kansalaispuolue.fi/upload/File/Tutkinnanpyynn%C3%B6n_liite.pdf?939998 )

Murheellinen on tilanne kansanvallan ja laillisuuden kannalta myös Suomen Keskustassa.

Keskustan johtoon on noussut ryhmittymä, joka pyrkii estämään jopa keskustelun puolueen linjasta ja tulevaisuudesta.

Olen Keskustan jäsen. Sääntöjen vastaisesti puolueen nykyjohto pyrkii estämään ehdokkuuteni Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajanvaalissa.

Puolueen tilaaman asiantuntijalausunnon nojalla puoluehallitus päätti, että en ole vaalikelpoinen. Myöhemmin puolueen johto myönsi, että vaalikelpoisuudesta päättää puoluekokous. Se on joutunut myöntämään senkin, ettei vaalikelpoisuutta  voida nykyisten sääntöjen perusteella evätä. Siksi on pantu vireille peräti omituinen ja oikeudellisessa mielessä hyvin arvelluttava sääntömuutos.

Keskustan kunniapuheenjohtajana minulla on sääntöjen mukaan läsnäolo-oikeus puoluehallituksen kokouksissa. Tätä oikeutta en ole kuitenkaan halunnut käyttää.

Euroopan parlamentin jäsenenä minulla on läsnäolo- ja puheoikeus kevään puoluevaltuuston kokouksessa. Siihen aion osallistua.

Euroopan parlamentin jäsenillä on ollut oikeus käyttää puheenvuoroja piirikokouksissa. Aion osallistua mahdollisimman moneen. Niissä on mahdollista keskustella asioista, kun mukana ovat puolueen johdon edustajat ja maakunnan kansanedustajat.

Piirikokouksissa yleensä esittäytyvät puoluekokouksessa johtotehtäviin ehdolla olevat. Paneelikeskustelujakin on järjestetty.

Suomenmaasta luin, että minulta pyritään eväämään yhdenvertainen mahdollisuus osallistua piirikokouksiin.

Keskustan tilanne on surkea. Kansanvaltaan olennaisesti kuuluva avoin keskustelu puolueen tilasta ja tulevaisuudesta pyritään estämään jopa sääntöjen vastaisiin menettelyihin ja laittomuuksiin turvautuen.

Vallan vahtikoira ja neljäs valtiomahti laiminlyö tehtäviään. Julkisuudessa puolueen nykyjohdon toimintaa ja suunnitelmia on käsitelty myötäsukaisesti. Vallan väärinkäytöksiin, sääntörikkomuksiin ja suoranaisiin laittomuuksiin ei haluta puuttua.