17
tammi
2018
33

Ratkaisu Ukrainan kriisiin

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa minulta kysyttiin Ukrainan kriisistä. Totesin uutisoinnin olleen Suomessa yksipuolista.

Vuodenvaihteessa 2014-2015 kirjoitin Ukrainan kriisistä useita blogeja, joissa totesin länsimaiden omalla toiminnallaan vaikuttaneen sen syntymiseen. Toisaalta kirjoitin selvin sanoin Venäjän toimineen kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Yhdessä blogeistani (https://www.paavovayrynen.fi/2014/12/29/tosiasiat-on-tunnustettava-virheet-on-myonnettava/) kirjoitin muun muassa:

”Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta valtaamalla Krimin niemimaan. Jos Krim olisi vain julistautunut itsenäiseksi, länsimaiden reaktio olisi ollut lievä. Olivathan länsimaat itse rikkoneet kansainvälistä oikeutta Kosovon itsenäistymisen yhteydessä, mitä kaikki EU-maatkaan eivät hyväksyneet. Krimin liittäminen Venäjään sai osakseen jyrkän tuomion.

Venäjä on rikkonut räikeästi kansainvälistä oikeutta myös Itä-Ukrainassa. Siellä kysymys oli aluksi sisällissodasta, johon osallistuneet separatistijoukot saivat tukea Venäjältä. Jossakin vaiheessa maassa oli ilmeisesti myös Venäjän armeija yksiköitä. Tällä hetkellä tilanne on sekava.”

Kannoin aikanaan huolta siitä, että Suomen ulkopoliittinen johto saisi käsiinsä Ukrainan kriisistä kaiken olennaisen informaation. Tästä syystä lähetin Sauli Niinistölle tiedoksi kirjoituksiani.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2015 lähetin Niinistölle myös sähköpostiviestin, johon sisältyi linkki videoon, jossa on mielenkiintoista dokumentaatiota Ukrainan tapahtumista.

”Tervehdys!

Hyvä oli uudenvuodenpuheesikin. Minäkin kommentoin pyynnöstä STT:lle,
mutta eivät tainneet julkaista, kun kiittelin.

Palaan  vielä viimeisimpiin blogeihini. Olen niissä tuonut
maltillisesti esille sen, että länsimaatkin ovat tehneet virheitä,
jotka ovat myötävaikuttaneet Ukrainan kriisin puhkeamiseen. Sain
äskettäin käsiini linkin, joka osoittaa, että mukana on saattanut olla
tahallisuuttakin:

https://www.youtube.com/watch?v=fWkfpGCAAuw

Tiedotusilmapiiri on Suomessa järkyttävän yksipuolinen. Se myötäilee
Yhdysvaltain oikeistopiirien propagandaa.

Parhain terveisin

Paavo”

Kannattaa vieläkin katsoa. Viron ulkoministeri Urmas Paet kertoo videolla että Maidanin aukion kuolettavat laukaukset eivät olleet tulleet hallituksen puolelta, vaan opposition joukosta. Toisessa klipissä Victoria Nuland antaa ohjeita uuden hallituksen muodostamisesta sen jälkeen kun presidentti Viktor Janukovitsh oli joutunut poistumaan maasta.

Olennaista on nyt se, että Suomen tulee auttaa ratkaisun saamisessa Ukrainan kriisiin. Yksi mahdollisuus on, että antaisimme Ukrainalle apua sellaisen perustuslain laatimiseen, joka tarjoaa Donbassin alueelle riittävän autonomian.

Paavo Väyrynen