22
elo
2017
16

Laura ja Ritva, miksi petitte meidät?

Tein kesällä 2015 kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Pyrin tällä siihen, että kansanedustajat joutuisivat keskustelemaan Suomen jäsenyydestä ja ottamaan siihen kantaa.

Aloite sai kansan keskuudessa laajan tuen. Sen allekirjoitti yli 53 000 suomalaista. Keväällä 2016 kävin jättämässä aloitteen eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle.

Lähetekeskustelussa useat kansanedustajat tukivat aloitetta. Moni edustaja ilmoitti myös olevansa sitä mieltä, että Suomen pitäisi pyrkiä eroon euroalueesta. Terävimpiä puheenvuoroja käyttivät Perussuomalaisten Simon Elo, Ritva Elomaa ja Laura Huhtasaari.

Puhemiesneuvosto aikoi lähettää aloitteen vain perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, mutta käydyn keskustelun jälkeen siitä päätettiin pyytää talousvaliokunnan lausunto.

Vasemmistoliiton Annika Lapintien johtama perustuslakivaliokunta järjesti aloitteesta julkisen kuulemistilaisuuden. Minun lisäkseni siihen ei kutsuttu ainuttakaan aloitteen kannattajaa.

Perussuomalaisten Kaj Turusen vetämän talousvaliokunnan kuultavana oli useita aloitteen kannattajia, mutta heidän näkemyksiään ei otettu lausunnossa mitenkään huomioon.

Syksyllä perustuslakivaliokunta aloitti valiokuntaneuvos Matti Marttusen laatiman mietintöluonnoksen käsittelemisen. Marraskuun lopulla valiokunta yllättäen päätti, että mietintöä ei laaditakaan. Minulle kerrotun mukaan Perussuomalaiset jäsenet ajoivat innokkaimmin aloitteen hautaamista valiokuntaan.

Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja kuitenkin lähes kaikki Perussuomalaisten eduskuntaryhmään valitut ehdokkaat olivat Ylen vaalikoneessa olleet sitä mieltä, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Ja jo ennen eduskuntakäsittelyn aloittamista sekä Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho lupasivat, että puolueen kansanedustajilla on eduskuntakäsittelyssä vapaat kädet.

Voisivatkohan hallitusvastuusta vapautuneet Laura Huhtasaari ja Ritva Elomaa kertoa, kuinka näin pääsi käymään? Miksi petitte meidän kansalaisaloitteen allekirjoittaneiden luottamuksen?

Kysymys Suomen jäsenyydestä euroalueessa on juuri nyt polttavan ajankohtainen. Euroopan komissio on tehnyt ehdotuksia taloudellisen yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueella ja sen kehittämiseksi ylikansallisen liittovaltion suuntaan. Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on antanut niille täyden tukensa. Yleisesti odotetaan, että Ranska ja Saksa ryhtyvät viemään komission ehdotuksia eteenpäin.

Komission ehdotukset ovat täydellisessä ristiriidassa Suomen nykyisen hallituksen ohjelman kanssa. Toisaalta sekä Juha Sipilä että Timo Soini ovat julkisuudessa todenneet, että euroalueen luonteen olennainen muuttaminen edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä.

Aika näyttää, kuinka nämä sitoutumukset täytetään.