16
joulu
2016
12

Eurooppa-politiikka hallitsee seuraavia eduskuntavaaleja

Eurooppa-politiikalla on monestakin syystä ratkaiseva merkitys vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Heti eduskuntavaalien jälkeen kesällä 2019 alkaa Suomen puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa. Puheenjohtajamaana Suomella on mahdollisuus vaikuttaa vahvasti unionin tulevaisuuteen, joka on nyt monin tavoin vaakalaudalla.

Brexit-neuvottelut käynnistynevät ensi keväänä, joten niiden on määrä päättyä keväällä 2019. On kuitenkin mahdollista, että ne viivästyvät. Ne saattavat olla ratkaisuvaiheessa juuri Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Ei ole varmaa, että Britannian EU-ero toteutuu. On äärimmäisen vaikeaa saada aikaan sopimus, jonka Britannia ja 27 muuta jäsenmaata voivat hyväksyä.

Ratkaisuksi saattaa tulla koko unionin uudistaminen tavalla, jota David Cameron alunperin ajoi ja jota muissakin jäsenmaissa laajalti kannatetaan. Päätösvaltaa palautettaisiin jäsenmaille ja jäsenmaiden välillä sallittaisiin nykyistä suurempi erilaisuus.

Siinäkin tapauksessa, että Britannian EU-ero toteutuu, unionia on kehitettävä hajautuksen ja eriytymisen suuntaan. Tätä on äskettäin kovasanaisesti vaatinut mm. Alankomaiden pääministeri Mark Rutte. Alankomaat on yksi unionin kuudesta perustajajäsenestä.

Lähivuosien aikana euroalueella tullaan kokemaan kriisejä, jotka pakottavat korjaamaan sen valuvikoja.

Päätöksenteon perustana on ns. viiden puheenjohtajan ehdotus euroalueen kehittämiseksi todelliseksi talousliitoksi eli yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Kun suomalaiset eivät tätä hyväksy, meidän tulee tukea euroalueen hallittua purkamista.

Suomen jäsenyys euroalueessa on myös sisäpoliittisten vaalikeskustelujen ytimessä, sillä siitä johtuvat sekä korkea työttömyys että julkisen sektorin kipeät menoleikkaukset. Tälle politiikalle on ollut ja on vaihtoehto, eroaminen euroalueesta.

Eduskuntavaalien kautta Suomen Eurooppa-linjaa pitää muuttaa. Paavo Lipposen johdolla Suomi asettautui aikanaan kaikkein federalistisimpien jäsenmaiden joukkoon. Tätä Suomen unioniin vienyt Mauno Koivistokin jälkikäteen kauhisteli.

Nyt Suomen tulee asettautua uudistusvoimien kärkeen. Eduskuntavaaleissa ratkaistaan minkä puolueen ja kenen johdolla me näihin haasteisiin tartumme.