17
kesä
2015
7

EU:lle oma armeija?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti virkakautensa alussa, että unionille pitäisi saada oma armeija. Ajatukseen yhtyivät monet suomalaisetkin. Myötäsukaisen lausunnon antoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on itsekin ajanut EU:n puolustusyhteistyön tiivistämistä.

Äskettäin Euroopan parlamentin ALDE-ryhmä hyväksyi turvallisuuspoliittisen ohjelman, tiekartan kohti EU:n yhteisiä sotajoukkoja (EU integrated military forces). Tavoitteena on muodostaa vuoteen 2025 mennessä Euroopan puolustusunioni (European Defence Union), joka muodostaisi Naton eurooppalaisen pilarin.

Kun asiakirjaa käsiteltiin, paikalla oli vain kourallinen ryhmän jäseniä. Oman valtuuskuntani puolesta ilmoitin, että emme sitä hyväksy. Myös Ruotsin Keskustapuolueen edustaja Fredrick Federley ilmoitti vastustavansa ohjelmaa. Poissa olleista jotkut olisivat saattaneet asettua samalle kannalle.

ALDE-ryhmässä hyväksytty ohjelma osoittaa, että Junckerin taannoinen kannanotto on syytä ottaa vakavasti. Asiakirjassa vedotaan Eurooppa-neuvoston puolalaiseen puheenjohtajaan Donald Tuskiin, jotta hän valmistelisi asiaa kesäkuun Eurooppa-neuvoston kokoukselle. En olisi yllättynyt, jos hän toimisi tämän mukaisesti.

Kun talouden puolella tökkii, saatetaan yhdentymistä pyrkiä viemään eteenpäin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla. Kiristynyt kansainvälinen tilanne luo monien mielestä tälle hyvät edellytykset.

Suomen hallituksen tulee olla valppaana. Yhteistä armeijaa ajavat omista syistään kovimmat federalistit ja toisaalta jotkut ”uuden Euroopan” maat, ennen muuta Baltian maat ja Puola. Vastahakoisia ovat monet Nato-maat, jotka eivät halua kaksinkertaista järjestelmää aluepuolustuksen järjestämiseksi.

Sotilaallista yhteistyötä voidaan Lissabonin sopimuksen pohjalta käytännönläheisesti kehittää, mutta tavoitetta unionin muuttamiseksi sotilasliitoksi ja sotilaalliseksi suurvallaksi ei pidä hyväksyä.

Euroopan unionia tulee kehittää taloudellisena ja siviilivoimana. Sitä ei pidä militarisoida.

Paavo Väyrynen

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia

Kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä on muutettava
Milloinkahan Sailas ja Virtanen ryhtyvät kannattamaan Suomen euroeroa?
Onko komissiolla B-suunnitelmaa TTIP-sopimuksen kariutumisen varalle?
Keskustelu Suomen EU-erosta vie harhaan