23
huhti
2015
9

Vaikeita valintoja

Olen usein sanonut, että Euroopan parlamenttiin on vaikea päästä, mutta vielä vaikeampi sieltä on päästä pois.

Jos Euroopan parlamentin jäsen tulee valituksi eduskuntaan, hänen on välittömästi valtakirjan tarkastamisen jälkeen ilmoitettava, ottaako hän tehtävän vastaan vai jatkaako työtään europarlamentaarikkona.

Valinnan tekee vaikeaksi se, että hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen vie useita viikkoja. Jos luopuu paikasta Euroopan parlamentissa, sinne ei voi palata. Eduskunnasta sen sijaan voi saada vapautuksen ja palata sinne milloin tahansa.

Olen käynyt neljät eduskuntavaalit, joiden yhteydessä olen ilmoittanut, että otan kansanedustajan tehtävän hoitaakseni vain siinä tapauksessa, että pääsen valtioneuvoston jäseneksi. Vuosina 1995 ja 1999 valinta oli helppo, kun oli heti nähtävissä, että Keskusta joutuu oppositioon.

Vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen syntyi hankala tilanne. Jos olisin tarkastuttanut valtakirjani välittömästi, eduskuntaan olisi hallitusneuvottelujen ajaksi tullut varamies. Tästä syystä lykkäsin tarkastuttamista. Ellen olisi lykännyt, minusta ei olisi tullut ministeriä.

Matti Vanhanen halusi minut toisen hallituksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi vastaamaan ministeriryhmän puolesta koko ulkoministeriön asioista. Vaikka hän vetosi voimakkaasti valintani puolesta, voitin eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa toimitetun äänestyksen vain parilla äänellä. Jos tilallani olisi ollut varamies, olisin varmasti hävinnyt, eikä Vanhanen olisi saanut haluamaansa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriä.

Kahdeksan vuotta sitten lehdistö ei vaivautunut kertomaan, millaisiin säädöksiin toimintani perustui. Minua syytettiin jopa kiristämisestä, vaikka yritin vain kertoa, mitkä olivat vaihtoehdot.

Nyt uhkasi syntyä samankaltainen tilanne. Pelin avasi tiistaina Suomenmaa-lehti. Kun kerroin, että Euroopan parlamentin työn vuoksi voin tarkastuttaa valtakirjani vasta 8.5., lehti otsikoi, että aion viivästyttää valtakirjan tarkastamista. Eilen asiaan puuttui Ilta-Sanomat, joka kovensi syytöksiä.

Tästä syystä päätin pyrkiä aientamaan valtakirjan tarkastuttamista siten, että saisin sen tehdyksi ennen matkaani Euroopan parlamentin istuntoon Strasbourgiin. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin luopunut ehdokkuudesta valtioneuvoston jäseneksi. Niinpä on mahdollista, että varamieheni eduskuntakausi jää vain muutaman viikon mittaiseksi. Tämän hän tietää.

Ratkaisuani helpotti tietoisuus siitä, että Keskustan europarlamenttiryhmä on valinnut minut puheenjohtajakseen ja edustajakseen puoluehallituksessa ja sen työvaliokunnassa. Pääsen siis tätä kautta osallistumaan hallitusratkaisuun. Kerrottakoon tässä, että olemme päättäneet tukea Anneli Jäätteenmäen valintaa Euroopan parlamentin varapuhemieheksi.

Tällä kertaa Keskustan ministerivalinnat näyttävät herättävän vielä voimakkaampia intohimoja kuin kahdeksan vuotta sitten. Huomaan, että minua vastaan on käynnistetty kampanja, jossa on jo nyt nähty aikamoisia pohjanoteerauksia. Asialla näyttävät olevan ennen muuta Nato-haukat.

Nyt olisi syytä ottaa asiat rauhallisesti. Pian ratkeavat sekä hallituspohja että hallituksen paikkajako. Puheenjohtajamme Juha Sipilä tekee sitten ehdotuksensa ministerivalinnoiksi. Lupaan tukea sitä.

Paavo Väyrynen