28
touko
2017
6

Pohjanrannan kesäteatterissa tehdään historiaa

”Manu ja minä” –näytelmän käsikirjoitus on valmistunut ja roolihenkilöt valittu.

Alusta pitäen oli selvää, että kukaan ei näyttele Mauno Koivistoa, vaan hän  esiintyy itsenään videoiden välityksellä.

Näyttämölle astuu kolme Koiviston kauden poliitikkoa, Kari Hokkanen, Martti Pura ja Paavo Väyrynen, jotka esittävät itseään. Näytelmän nimi voisikin olla ”Manu ja me”. Hokkasella ja Puralla oli keskeinen asema siinä joukkueessa, jota sain suurimman osan Koiviston presidenttikaudesta johtaa.

Aikalaisten lisäksi näytelmässä esiintyy Susanna Junttila. Hän esittää TV-toimittajaa, joka tekee dokumenttiohjelmaa aiheesta ”Manu ja Paavo”.

”Manu ja minä” koostuu näyttämöllä tehtävistä haastatteluista ja käytävistä  keskusteluista. Näytelmää elävöittävät lukuisat videot, joita näyttelijät  kommentoivat. Mukana on myös katkelma viime kesän näytelmästä ”Urho ja hänen kisällinsä”.

Näytelmä ”Manu ja minä” pyrkii tekemään oikeutta Mauno Koivistolle korjaamalla sitä julkisuuskuvaa, joka hänen presidenttikaudestaan on syntynyt.

Eläkepäivillään Koivisto julkaisi kirjoja ja antoi haastatteluja, joissa hän otti kantaa muun muassa kevään 1981 hallituskriisiin, vuoden 1987 hallitusratkaisuun ja Suomen jäsenyyteen Euroopan unionissa. Nämä kannanotot saavat näytelmässä ansaitsemaansa huomiota. Keskusteluissa pyritään hakemaan ymmärtämystä Mauno Koiviston ajatteluun ja toimintaan.

Hokkasen, Puran ja Väyrysen välillä on ollut vuosikymmenten varrella jännitteitä, jotka purkautuvat näyttämöllä.

Kari Hokkanen oli Johannes Virolaisen kannattaja, kun vuoden 1982 presidentinvaaleissa valittiin seuraajaa Urho Kekkoselle. Pura ja Väyrynen kannattivat toista tohtoria, Ahti Karjalaista.

Martti Pura neuvotteli maa- ja metsätalousministerinä Suomen EU-jäsenyydestä. Neuvottelujen päätyttyä hän erosi hallituksesta siirtyäkseen Sodankylän kunnanjohtajaksi. Pura kannatti EU-jäsenyyttä Jyväskylän puoluekokouksessa, kansanäänestyksessä ja eduskunnassa.

Kari Hokkasella ja Paavo Väyrysellä oli keskeinen rooli sopimuksen vastustamisessa. He kannattivat Suomen jäsenyyttä Euroopan talousalueessa ja Pohjolan yhteisössä, mutta vastustivat liittymistä Euroopan unioniin.

Hokkanen ja Väyrynen vastustivat jäsenyyssopimuksen hyväksymistä sekä puoluekokouksessa että kansanäänestyksessä. Hokkanen johti kampanjassa mukana ollutta ”Vastuu Suomesta” –yhdistystä. Väyrynen masinoi eduskunnassa jarrustuskeskustelun, jolla lopullinen päätös lykättiin Ruotsin kansanäänestyksen yli.

Vanhat vastakkainasettelut purkautuvat esiin, kun menneistä tapahtumista keskustellaan.

Isäntä ja vieraat iskevät yhteen myös ajankohtaisista asioista. Näytelmän lopussa Martti Pura kysyy, saako puhua politiikkaa. Hän vaatii isäntää tilille siitä, että hän on perustanut uuden puolueen. Hokkanen ja Pura isännän toimintaa jonkin verran ymmärtävätkin, mutta eivät sitä hyväksy. Keskustelussa ei sanoja säästetä.

Pohjanrannan kesäteatterin tämänkesäisellä näytelmällä ”Manu ja minä” tehdään historiaa. Siinä oikaistaan joitakin luutuneita lähihistorian tulkintoja. Se on uudenlaista teatteritaidetta. Mitään vastaavaa en ole kuullut aikaisemmin millään teatterilavalla toteutetun.

”Manu ja minä” –näytelmän ensi-ilta on 30.6.

Lippuja varattavissa tästä linkistä: http://www.pohjanranta.suomalainenverkkokauppa.fi/kategoria/15/manu-mina