31
tammi
2025
18

Evan julkaisema ”Rajuilman rajalla” -raportti on suorastaan loistava!

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkaisi eilen raportin Rajuilman rajalla.

Raportti sisältää neljä erilaista skenaariota Suomelle vuosiksi 2025-2035.

Skenaarioista Suomelle ja koko ihmiskunnalle myönteisin ”Diilien peli” on esitetty ensimmäisenä. 

Toiseksi paras vaihtoehto, ”Uusi maailmanjärjestys”, on sijoitettu loppuun. Väliin sijoitetut ”Maailma tulessa” ja ”Markkinoiden kaaos” olisivat pahimmat sekä meille että koko ihmiskunnalle.

Keskiviikkoaamuna EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto esitteli raporttia MTV:n haastatteluissa.

Olin pettynyt siihen, että Suomelle elintärkeä kysymys Venäjän tulevasta roolista ei ollut niissä lainkaan esillä.

Niinpä olin iloisesti yllättynyt, kun pääsin lukemaan koko raportin.

Tyytyväinen olin siitäkin, että havaitsin raportin olevan samansuuntainen niiden ajatusten kanssa, joita olin esittänyt 20.1. julkaisemassani blogikirjoituksessa Millaista uutta maailmanjärjestystä Donald Trump pyrkii rakentamaan?.

x  x  x

Raportin mukaan uudessa maailmanjärjestyksessä Yhdysvallat vahvistaa otettaan:

”Yhdysvallat käyttää taloudellista ja teknologista ylivoimaansa ulkosuhteidensa vipuvoimana. Se uhkailee uusilla tullimaksuilla sekä vastustajiaan että kumppaneitaan – kutakin yksitellen – hakien itselleen mieluisia sopimusratkaisuja. 

Diilejä syntyy, ja laajemmat kauppasodat vältetään. Samalla monenkeskinen kansainvälinen sopimusjärjestelmä tekee tilaa monitasoisemmalle sopimusten verkostolle.”

Tähän arvioon voin yhtyä.

Kiinan kehityksen uskotaan yskivän. Tämä arvio menetti uskottavuuttaan, kun kiinalaiset yritykset tekivät äskettäin käänteentekeviä teknologisia innovaatioita.

Eurooppa-osiossa ennustetaan:

”Ukrainan rauhansopimuksessa Euroopan unioni sitoutuu Ukrainan puolustuksen rahoittamiseen sekä jälleenrakennukseen kymmenen vuoden ajaksi. Ukrainalle rakennetaan polku EU:n jäseneksi. Tulitauon pitäessä Venäjän vastaisia pakotteita puretaan asteittain, ja Venäjän-kauppa käynnistyy jälleen.” 

Tämä arvio on samansuuntainen kuin blogikirjoitukseeni sisältyvä.

Ennustin, että Donald Trump pyrkisi toteuttamaan ”Big Deal”-suunnitelmansa, jota hän jo ensimmäisellä presidenttikaudellaan tavoitteli.

Tuolloin Trumpin pyrkimyksenä oli parantaa suhteita Venäjään ja rakentaa yhteistyötä Yhdysvaltain ja koko Euroopan välillä. Tällä olisi luotu vahva vastapaino kansainvälistä mahtiaan kasvattavalle Kiinalle.

Ensimmäisenä askeleena Trump yritti lieventää Venäjälle Ukrainan tapahtumien vuoksi asetettuja pakotteita, mutta kongressissa demokraatit tämän estivät. 

Kirjoitin uskovani, että vaikeuksista huolimatta Donald Trump pyrkisi nytkin parantamaan Yhdysvaltain suhteita Venäjään: 

”Jo hyvissä ajoin ennen uudelleen valintaansa Donald Trump ilmoitti presidentiksi tultuaan lopettavansa Ukrainan sodan. Tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa on jo vireillä.” 

Evan raportissa Venäjän uskotaan parantavan asemiaan:

”Rauhanneuvottelut kestävät pitkään, mutta lopulta sopimuksessa Krimin niemimaa ja osa Itä-Ukrainasta liitetään Venäjään kansanäänestyksen jälkeen. Vastapainoksi Venäjä sitoutuu osallistumaan Ukrainan jälleenrakentamiseen ja olemaan häiritsemättä Ukrainan EU-jäsenyysprosessia. 

Sotarikokset ja kysymys Ukrainan Nato-jäsenyydestä jäävät sopimuksen ulkopuolelle.”

Näihin arvioihin voin yhtyä.

Osittain eri mieltä olen sen sijaan viimeiseen kappaleeseen sisältyvästä ennusteesta:

”Ukrainan sodan päättymisen myötä Venäjän geopoliittinen asema kohenee, mutta sen suhteet erityisesti Pohjois-Euroopan maihin säilyvät jäisinä. Venäjä alkaa varustaa Leningradin sotilaspiiriä, laajentaa toimiaan arktisilla alueilla ja jatkaa turvallisuus- ja sotilaspalvelujen myyntiä Afrikassa.”

Uskon, että uudessa maailmanjärjestyksessä on mahdollisuus vähitellen purkaa jännitteitä Venäjän suhteissa Suomeen ja muuhun Pohjolaan. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden vuoksi Leningradin sotilaspiirin varustaminen kuitenkin toteutuu.

Afrikkaa koskevan ennustuksen toteutuminen voidaan ehkä kuitenkin välttää. Donald Trumpin ”Big Deal” voisi antaa mahdollisuuden siihen, että suhteissa globaaliin etelään Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Venäjä voisivat toimia saman suuntaisesti ja jonkinlaisessa yhteistyössä keskenään.

x  x  x

Evan raportissa tuleva vuosikymmen jaettiin kolmeen osaan.

Kolmivuotiskautena 2025-2027 kauppasodat vältetään raportin mukaan diileillä, joihin kytketään kauppasopimusten lisäksi muutakin, kuten turvallisuus- ja maahanmuuttokysymyksiä. 

Vuosikymmenen taitteen vuosina 2028–2030 koettaisiin luovaa tuhoa. Talouden rakenteet olisivat nopeassa muutoksessa, teknojätit murtautuisivat uusille toimialoille. 

Loppusuoralla vuosina 2031–2034 diilien luomaa tilkkutäkkiä ryhdyttäisiin korjaamaan uusilla liittoumilla. Samalla monenkeskinen kansainvälinen sopimusjärjestelmä tekisi tilaa monitasoisemmalle sopimusten verkostolle.

Tästä ennusteesta arvioni poikkeaa. 

Uskon, että Donald Trumpin politiikka johtaa varsin nopeasti ”Uuteen maailmanjärjestykseen”, jonka pääpiirteitä pyrin blogissani hahmottelemaan.

Valintansa jälkeen Donald Trump on kohahduttanut eri maiden poliitikkoja ja asiantuntijoita lausunnoilla, joissa ei näytä olevan kovin paljon realismia tai logiikkaa.

Donald Trump pyrkii vahvistamaan Yhdysvaltain ja koko Amerikan mantereen suvereniteettia samalla, kun hän patistelee Eurooppaakin itsenäistymään.

Esillä ovat olleet erityisesti Amerikan mantereeseen liittyvät asiat. 

Trump haluaisi saada Yhdysvaltain hallintaan Panaman kanavan ja Grönlannin. Kanadaa on kovisteltu. Argentiinan presidentti on saanut erityistä myönteistä huomiota.

Meksikon lahden (Gulf of Mexico) nimi piti muuttaa. Siitä tulee ”Amerikan lahti” (Gulf of America).

Donald Trumpin toiminta ja hänen antamansa lausunnot viittaavat siihen, että hän saattaisi pyrkiä rakentamaan samankaltaista maailmanjärjestystä, jota vuonna 1926 perustettu Paneurooppa-liike aikanaan tavoitteli.

Paneurooppa-liikkeen esikuvana oli Panamerikan unioni (Pan-American Union).

Eilisiltaisessa Ylen A-ohjelmassa professori Juhana Aunesluoma näki yhtäläisyyksiä Yhdysvaltain aikanaan noudattaman Monroe-opin kanssa.

Donald Trumpin uudessa maailmanjärjestyksessä kansallisvaltioiden asema vahvistuisi.

Kansainvälinen järjestelmä saattaisi perustua suuralueisiin, joita olisivat Panamerikka, Paneurooppa, Afrikka ja Aasian suuralueet. 

Suuralueiden muodostuminen voisi avata tietä YK:n ja ETY-järjestön uudistamiselle.

YK:n toiminta voisi rakentua ainakin osittain suuralueiden varaan. Tämä voisi luoda perustaa myös turvallisuusneuvoston uudistamiselle.

ETY-järjestön ja Euroopan neuvoston pohjalle voitaisiin kehittää paneurooppalaisen yhteistyön rakenteet. 

Eurooppaan saattaisi syntyä eriytyvän yhteistyön ja yhdentymisen kokonaisuus, ”Samankeskisten kehien Eurooppa”, jollaisesta vuosituhannen vaihteessa paljon puhuttiin.   

Tällaisiin keskusteluihin on varauduttava, jos ryhdytään rakentamaan senkaltaista uutta maailmanjärjestystä, johon Donald Trump näyttää pyrkivän.

x  x  x

Monien on ollut vaikea ymmärtää Donald Trumpin ajattelua ja toimintaa sen vuoksi, hänen maailmankuvansa on erilainen kuin läntisessä maailmassa viimeiset vuosikymmenet vallalla ollut ääriliberaali näkemys. 

Omissa viimeaikaisissa kirjoituksissani olen pyrkinyt tarjoamaan lukijoilleni aineksia Trumpin ymmärtämiseen. Tämän blogin alussa mainitun kirjoituksen lisäksi suosittelen luettaviksi seuraavia: 

21.1. Kuinka Donald Trumpin politiikkaa voisi ymmärtää?,

24.1. Onko Ronald Reagan Donald Trumpille esikuvakin?

26.1. Uusi maailmanjärjestys alkaa hahmottua – Kiina ja Intia lähentyvät toisiaan” ja 

29.1. Barack Obama sai rauhanpalkinnon presidenttikautensa alussa – saakohan Donald Trump toisen kautensa lopussa?.

Blogissa mainitusta Paneurooppa-liikkeestä on löydettävissä lisätietoa kirjastani ”Paneurooppa ja uusidealismi” (1997). Euroopan yhdentymistä käsitellään vuonna 2000 julkaisemassani teoksessa ”Samankeskisten kehien Eurooppa”. 

Teokset ovat luettavissa kotisivuni kirja-arkistosta.