2
tammi
2015
43

Ukrainan kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu

Suomen ulkopoliittiseen keskusteluun on kehittynyt outo poliittinen ilmapiiri. Se on oikeistolaisuudessaan ja Venäjä-vastaisuudessaan lähellä Yhdysvaltain oikeistossa ja Baltian maissa vallalla olevaa ajattelua.

Kirjoitin viime vuoden lopulla kaksi Ukrainaan liittyvää blogikirjoitusta.

Ensimmäisessä niistä pyrin käsittelemään tasapuolisesti Ukrainan kriisiin johtaneita tapahtumia. Kirjoitus oli vastaus julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, että olisin pyrkinyt liehittelemään Venäjää. Blogissa totesin Venäjän rikkoneen kansainvälistä oikeutta sekä Krimin valtauksen yhteydessä että puuttumisessa Itä-Ukrainan tapahtumiin. Toisaalta toin esiin ne länsimaiden virheet, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet kriisin puhkeamiseen.

Toisessa blogissani heitin keskusteluun ajatuksia siitä, mille pohjalle Ukrainan kriisin rauhanomainen ratkaiseminen voisi rakentua. Korostin kirjoittavani kansainvälisten suhteiden dosenttina, jolla on sekä vapaus että velvollisuus esittää myös ennakkoluulottomia ajatuksia.

Aluksi kirjoitukseeni puuttuivat julkisuudessa vain oikeistohenkiset aktivistit, jotka väittivät minun esittäneen, että länsimaiden tulisi hyväksyä Krimin liittäminen Venäjään. Tässäkin minun väitettiin olleen rähmällään Venäjän ja Vladimir Putinin suuntaan.

Tosiasiassa ehdotin kirjoituksessani, että Venäjä palauttaisi osittain Krimin itsenäisyyden ja hyväksyisi sille samankaltaiseen itsehallinnolliseen aseman, jollainen Puerto Ricolla on Yhdysvaltain yhteydessä. Tämä on vastoin Venäjän tiukkaa kantaa.

Kirjoituksessani ehdotin harkittavaksi kokonaisratkaisua Ukrainan kriisin. Uskon, että Venäjä voisi hyväksyä neuvotteluissa muutoksen Krimin asemaan, jos kokonaisuus olisi sen hyväksyttävissä.

Toivon, että Ukrainan kriisin ratkaisemisesta käytäisiin avointa keskustelua. Jos minun ehdottamani malli ei jollekulle käy, toivoisin tuotavan esiin parempia. Kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu.

Paavo Väyrynen